Connect with us
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a venit cu noi precizări despre pensii și salarii, în contextul scăderilor salariale din ultima vreme.

Știri

Noi informații despre PENSII de la ministrul Muncii! Ce se întâmplă cu banii pensionarilor

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a venit cu noi precizări despre pensii și salarii, după ce salariile unora au scăzut ca urmare a modificărilor efectuate de PSD la Codul Fiscal.

„Pornim iarăşi de la retorica unor lideri din Opoziţie că nu s-au mărit. Venim cu date reale.

La nivelul pensiei minime a fost o creştere de 30%, anul acesta va fi iar o majorare de 30%.

Pe punctul de pensie, vem o creştere de 15%. Aceste măsuri au fost corelate cu alte măsuri.

Eliminare CASS pentru toţi pensionarii, eliminare impozit pe venit la pensiile sub 2000 de lei, la toate pensiile sub 900 de lei există posibilitatea să beneficieze de medicamente cu 90%, chiar dacă au şi alte venituri.

Ne dorim să creştem pensiile şi să reglăm nişte disfuncţionalităţi… Nicio pensie nu va scădea”. a spus Olguța Vasilescu, la Antena 3.

După modificările operate la Codul Fiscal, unii români s-au trezit cu venituri mai mici, deși PSD a dat asigurări că nu se va întâmpla asta.

Peste 36.000 de bugetari au salariile mai mici în acest an în urma modificărilor fiscale. Primii afectaţi sunt profesorii şi personalul nedidactic din învăţământ, adică cei fără norme întregi, plătiţi cu câteva sute de lei.

Mulţi au muncit gratuit în ianuarie sau, şi mai rău, au venit cu bani de acasă pentru a reuşi să îşi plătească dările către stat.

Un exemplu dat de mai multe ori de ministrul Muncii este cel al femeilor de serviciu din instituţiile de învăţământ.

Astfel, la un salariu net de 500 de lei, în prezent, taxele sunt de 665 lei, fiind nevoite să aducă de acasă 150, au explicat reprezentanţii Ministerului Muncii pentru MEDIAFAX.

Ministrul Muncii a făcut noi promisiuni în legătură cu această situație.

Ea a spus că Guvernul pregăteşte un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru mărirea salariilor brute ale personalului auxiliar din instituţiile de stat, bugetari încadraţi cu norme part-time, care, în prezent, trebuie să plătească taxe mai mari decât salariile nete pe care le încasează.

În ceea ce privește angajații de la privat ale căror salarii scad după trecerea contribuțiilor de la angajat la angajator, Lia Olguța Vasilescu nu prea are soluții.

Noi avem printr-un protocol cu sindicatele niște comisii care s-au făcut la nivel de prefecturi.

Sindicatele trebuie să avertizeze unde se fac derapaje, iar ceilalți membri ai comisiei trebuie să demareze controale în firmele respective.

Noi nu putem să-i obligăm. Noi îi ajutăm, în sensul că ITM-urile vor face controale.

Trăim într-o economie descentralizată, în care privatul poate să facă tot ce dorește și din această cauză putea să le scadă netul de anul trecut, a spus aceasta.

Logica PSD: Salariile cresc, veniturile scad

Pe de altă parte, ministrul Carmen Dan a venit și ea cu precizări, după ce polițiștii s-au plâns că au primit mai mulți bani. Ea a spus că salariile au crescut, chiar dacă, în unele cazuri, veniturile au scăzut!

„Referitor la sporul de 40%. Acest spor nu a fost tăiat. El a fost acordat ca măsură fiscal bugetară temporară până la 31 decembrie 2017. Acum nu mai există bază legală pentru acordarea sa”, a spus Carmen Dan, referitor la mecanismul de plată a timpului liber.

În condițiile în care acest spor nu mai există, de la 1 ianuarie 2018, mai mulți polițiști au amenințat că nu vor mai veni la lucru de acasă, în cazul în care sunt solicitați.

Mecanismul de plată a timpului liber a generat şi situaţii anormale, în care poliţiştii au fost mult mai motivaţi să stea acasă decât să vină la serviciu.

Nu toţi poliţiştii se aflau în situaţia de a veni la serviciu în afara orelor de program, beneficiind de sporul de 40%”, a spus Carmen Dan.

Citește și: Salariile au scăzut, oficial! Cine primește mai puțini bani anul acesta

2 Comments

2 Comments

  1. Papp Emilia

    2018-04-02T17:21:00+03:00 at 17:21

    As vrea si eu o explicatie: dacá eu am o pensie de 520 lei, de ce numai trei medicamente primesc (din cele 8 cáte folosesc) cu 90% reducere?

  2. cet

    2018-02-16T21:36:55+02:00 at 21:36

    astea doua spun numai lucruri traznite! goguta nu intelege ca daca muncesti 4 ore /zi nu poti sa castigi ca unul care munceste 8 ore/zi si ca urmare nici darile nu pot fi egale! aberatia a pornit de la ea cand a impozitat la nivelul salariului minim salariile mai mici decat acesta!
    despre secretara mi-e greu sa vorbesc! nu inteleg cum unii nici macar nu reusesc sa-si dea seama cat de ridicoli si neajutorati sunt?!!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top