Connect with us
Noi schimbări în buletine! ”î” va deveni ”â” în numele tuturor localităților

Știri

Noi schimbări în buletine! ”î” va deveni ”â” în numele tuturor localităților

Toate localitățile vor folosi în denumirea lor litera ”â” în locul literii ”î”, conform regulilor Academiei, iar actele de identitate, pașapoartele sau permisele de conducere vor fi modificate conform acestei grafii, prevede un proiect de lege.

Măsura este propusă în contextul în care unor localități le-a fost schimbată, după 1989, prin lege, grafia numelui, fiind înlocuită litera ”î” cu ”â”, dar în cazul multor altor localități nu există vreun act normativ care să prevadă această modificare, relatează profit.ro.

Astfel, în Anexa la Legea nr. 2/ 1968 privind componența unităților administrativ teritoriale, numele localităților a fost modificat doar în cazurile particulare în care acestea au fost actualizate prin lege.

Când vor fi emise documentele

De exemplu, în 1994, orașul Cîmpulung a devenit prin lege municipiul Câmpulung, iar, în 2003, satul Sînnicolau Român, din județul Bihor, a devenit comuna Sânnicolau Român, astfel de modificări fiind frecvente în legislație.

Citește și: Se schimbă BULETINELE! Românii trebuie să meargă la poliție pentru schimbare

„Prin proiectul de lege de acum venim şi stabilim clar câte municipii, câte oraşe, câte comune şi sate sunt în structura fiecărui judeţ. Şi, în plus, datorită faptului că de-a lungul timpului pentru unităţile administrativ-teritoriale care erau trecute cu „â”, ele în momentul în care au fost propuse spre legiferare au apărut cu „î” şi invers, rămân toate aceste localităţi corecte cu „â””, declară Florin Buicu, deputat PSD.

„Documentele respective vor fi emise doar în momentul în care acestea vor expira”, adaugă Florin Buicu, deputat PSD.

De asemenea, proiectul clarifică și cazurile în care unele comune au fost declarate orașe, dar nu a fost stabilit în mod explicit care sate trec la statutul urban și care român doar sate aparținătoare noului oraș, fiind propusă astfel actualizarea anexei legii privind componența unităților administrativ teritoriale.

Potrivit unui amendament depus de UDMR, va fi interzisă orice modificare a limitelor județelor, orașelor, comunelor și satelor care are ca scop sau afect schimbarea ponderii cetățenilor aparținând minorității naționale.

Sursa: profit.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top