Connect with us
Din aceasta toamna, noul statut al elevului intra in vigoare. S-au facut modificari importante, iar elevii beneficiaza de drepturi si de obligatii.

Știri

Noul statut al elevului: Ce drepturi si ce obligatii au elevii

Noul statut al elevului intra in vigoare in aceasta toamna si aduce noi reguli. Printre cele mai importante se numara cea ca elevii pot sa isi foloseasca telefoanele mobile in timpul orelor, dar doar „in scop educational” si ca elevii pot sa isi evalueze profesorii.

Ce obligatii au elevii, potrivit noului statut

Elevii trebuie sa aiba o tinuta vestimentara decenta si adecvata si sa nu afiseze comportamente jignitoare, indecente, de intimidare sau discriminare. De asemenea, elevii nu se pot manifesta violent fata de colegi si profesori si trebuie sa elaboreze lucrari originale, respectand dreptul de autor.

Citeste si: Structura anului scolar 2016-2017. Ce modificari importante s-au facut

Ce drepturi au elevii, conform noului statut

Elevii pot contesta notele primite la lucrarile scrise si au dreptul de a primi rezultatele acestor teste scrise in cel mult 15 zile lucratoare de la data sustinerii acestora. Contestatia poate fi facuta de elev sau de catre parinte, tutorele sau sustinatorul legal al acestuia. De asemenea, elevii trebuie sa fie informati inainte ca nota sa fie trecuta in catalog.

Ei mai au dreptul de a oferi feedback semestrial cadrelor didactice care predau la clasa, prin fise anonime. Acestea vor fi completate la clasa si predate cadrelor didactice in vederea identificarii celor mai eficiente metode didactice.

Totodata, „este permisa utilizarea telefoanelor mobile in timpul orelor de curs, numai cu acordul cadrului didactic, in situatia folosirii lor in procesul educativ sau in situatii de urgenta”.

Tinerii mai au si dreptul la protest, „in conditiile prevazute de legislatia in vigoare, fara perturbarea orelor de curs”.

Consulta aici toate prevederile din noul statut!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top