„Ani de zile am lucrat in ingrijire paliativa. Pacientii mei au fost cei care se duceau acasa pentru a muri inconjurati de cei dragi. Am impartasit momente incredibile cu ei. Am stat alaturi de ei timp de trei pana la 12 saptamani.
I-am vazut experimentand o varietate de emotii, precum frica, furia, remuscarea si, in cele din urma, acceptarea. Fiecare pacient s-a gasit pacea interioara inainte de a pleca”, isi incepe asistenta povestea.
Ea a dezvaluit care sunt cele mai comune cinci regrete pe care le-a intalnit la pacienti. Acestea sunt:
1. „As fi vrut sa am curajul sa imi traiesc viata cum vreau eu, nu cum au vrut altii”
„Acesta a fost cel mai comun regret al tuturor. Cand oamenii au realizat ca viata lor e pe sfarsite si-au dat seama ca multe visuri le-au ramas neindeplinite. E foarte important sa incerci sa iti implinesti aspiratiile, pentru ca in momentul in care iti pierzi sanatatea, e prea tarziu. Sanatatea aduce o libertate de care cei mai multi isi dau seama abia dupa ce au pierdut-o”.
2. „As fi vrut sa nu ma fi lasat atat de prins de munca”
„Am auzit acest regret de la fiecare pacient de sex masculin pe care l-am ingrijit. Au ratat copilaria si tineretea fiilor si fiicelor si compania persoanei iubite. Si femeile au avut acest regret, dar multe erau din generatii mai vechi. Cei mai multi barbati de care am avut grija mi-au spus ca regreta ca si-au dedicat atata timp muncii.”
Citeste si:Un tanar care s-a intors de doua ori din MOARTE isi dezvaluie experienta!
Citeste si:Andreea Marin, mesaj emotionant dupa inmormantarea tatalui sau
3. „Mi-as dori sa fi avut curajul sa imi exprim sentimentele”
„Multi oameni si-au reprimat sentimentele pentru a nu-i deranja pe altii. Ca rezultat, au avut existente nefericite si nu au fost capabili sa experimenteze bucuria adevarata. Multi s-au imbolnavit din cauza amaraciunii pe care au purtat-o in suflet.”
4. „As fi vrut sa pastrez legatura cu vechii prieteni”
„Adesea, nu au realizat beneficiile unei vechi prietenii decat in saptamanile finale ale vietii si de multe ori nu a fost posibil sa dam de vechii lor amici. Multi s-au lasat atat de prinsi de problemele lor incat au lasat prieteniile sa se deterioreze in toti acesti ani. Au fost foarte multe regrete din cauza faptului ca nu au acordat prieteniei timpul pe care l-ar fi meritat. Toti simt dorul de prieteni atunci cand sunt pe moarte”
5. „As fi vrut sa ma fi bucurat de viata”
„Multi nu realizeaza decat prea tarziu ca fericirea e o alegere. Au ramas blocati in aceleasi vechi tipare si obiceiuri, intr-o asa numita zona de confort. Frica de schimbare i-a facut sa se minta ca sunt multumiti. In realitate, in adancul lor, ar fi vrut sa rada mai mult si sa simta micile bucurii ale vietii. Cand esti pe patul de moarte, nu te mai intereseaza ce cred altii despre tine. Ar fi minunat sa poti sa faci asta cu mult timp inainte sa mori”.
E important sa iti amintesti ca viata e o alegere. Este viata ta! Alege constiincios, alege cu intelepciune si onestitate. Alege fericirea!
Acest articol a fost actualizat la: 19 martie 2016 10:59