Connect with us
O CARTE INCOMODA. Gimnasta Maria Olaru vorbeste despre cat de scump a fost PRETUL AURULUI

Știri

O CARTE INCOMODA. Gimnasta Maria Olaru vorbeste despre palmele primite de la Octavian Bellu

Maria Olaru este una din acele gimnaste care a adus aurul olimpic in Romania. Sacrificiile care au stat in spatele performantei sale sunt de neimaginat. Atleta vorbeste atat de sincer despre bataile pe care le-a indurat in comunism, despre suferintele sale cumplite intr-o carte eveniment: „Pretul aurului”.

Jurnalistul Catalin Tolontan a publicat pe blogul sau o parte din relatarile gimnastei, care i-a trimis manuscrisul inainte de lansarea cartii. Sportiva vorbeste despre bataile indurate la sala de sport, despre sinuciderea tatalui in care este implicata o jucarie, despre betiile mamei si lacrimile varsate intre incalzirea dinainte de antrenament si doua sarituri in lungime.

Maria Olaru vorbeste in cartea sa despre experienta trecutului, despre suferintele indurate de colegele de varsta ei si cele mai mici, printre care si Andreea Ulmeanu, care avea 15 ani cand ea avea 17. Despre cum a indurat bataie pentru ca le-a dus dulciuri fetelor la sala de sport si cum a fost incurajat antrenamentul cu bataie de Octavian Bellu si Mariana Bitang.

„Partea si mai groaznicăa a urmat dupa aceea: parintii Andreei Ulmeanu au fost convocati la scoala, caci antrenorii principali voiau s-o exmatriculeze, ca sa dea un exemplu pentru toate celelalte.

Asa se face ca eu (altfel, prea obisnuita cu violentele fizice care imi maltratasera copilaria) a trebuit sa asist si la o scena cumplita, pe care nu o pot uita.

Acolo, in sala, pe aparatul numit „sol”, in fata tuturor, tatal colegei noastre si-a scos cureaua de la pantaloni, a pus-o jos si a batut-o, lovind-o cu salbaticie, parca incitat de plansetele si contorsionarile ei.

A fost un spectacol degradant si, pentru mine, traumatizant. Despre omenie sau utilitate, ce sa mai vorbim? Nimeni n-a intervenit, in vreun fel, sa i-o scoata din maini.

De furie si de rusine, am plans, apoi, tot antrenamentul. Nu puteam, dar nici nu voiam sa ma opresc, in ciuda atentionarilor (unele, deloc delicate) din partea antrenorilor.

Simona Halep si-a schimbat look-ul! Uite cum arata acum! FOTO

SOC! Lucian Bute, prins DOPAT! Reactia boxerului

Boceam cu ciuda, cu o umilinta neputincioasa. Ma gandeam daca, intr-o asemenea situatie, tatal meu ar fi procedat la fel. Nu, exclus!

La sfarsitul sedintei de pregatire, il aud pe dl. Bellu: «Olaru, ia vino-ncoace!… Ce-i asta la tine? Tu crezi ca pentru tine ar plange vreuna?».

Si iar… jart… trosc, mi-a îndesat cateva palme de invatatura. Şi are dl. Bellu o mana grea!… Dar dreptate a avut: niciuna dintre fete, desi se petrecuse sub ochii lor, nu a reactionat in vreun fel. Nu le privea pe ele.”, scrie Maria Olaru.

Maria Olaru a obtinut medalia de aur in anul 2000 la Jocurile Olimpice de la Sydney si bronz la individual compus cu echipa. In 1999, la Tianjin, Olaru a obtinut titlul de campioana absoluta la individual compus, locul I cu echipa si locul III la sarituri.

3 Comments

3 Comments

  1. Violeta

    2016-06-01T08:08:39+03:00 at 8:08

    Sa-i fie rusine Mariei Olaru pentru ca defaimeaza marii antrenori care au facut-o ceea ce e azi.
    Probabil ca nu mai are cu ce sa iasa in evidenta in ultimii ani si vrea neaparat sa socheze. Laurii cer sacrificii. Daca nu-i placea tratamentul antrenorilor, trebuia sa plece acasa. Poate mama ei o facea sa urce pe podium . Si-a aratat caracterul infect.

    • Olimpia

      2016-06-01T09:36:17+03:00 at 9:36

      De ce sa ii fie rusine? De faptul ca a fost „disciplinata” cu bataie . La o sala de sport ar trebui sa mergi cu drag ,din pasiune, nu cu groaza si teama. Poti lasa traume adanci in sufletul unui copil. Este tare usor sa judecam din afara situatiei. Si ma intreb : Oare pe care dintre noi ne-ar stimula bataia? Mai trebuie lucrat la mentalitate .Lasa de dorit!

      • DT59

        2016-06-08T01:29:33+03:00 at 1:29

        Numai un om inconștient, suportă teroarea ! Lăsând lagărele din al II război mondial ! Sau tendințe masokiste , pot fi o explicație ! Oare nu este periculos să se lanseze în același domeniu , sportul ???

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top