O CARTE INCOMODA. Gimnasta Maria Olaru vorbeste despre palmele primite de la Octavian Bellu

31.05.2016
O CARTE INCOMODA. Gimnasta Maria Olaru vorbeste despre palmele primite de la Octavian Bellu

Maria Olaru este una din acele gimnaste care a adus aurul olimpic in Romania. Sacrificiile care au stat in spatele performantei sale sunt de neimaginat. Atleta vorbeste atat de sincer despre bataile pe care le-a indurat in comunism, despre suferintele sale cumplite intr-o carte eveniment: „Pretul aurului”.

Jurnalistul Catalin Tolontan a publicat pe blogul sau o parte din relatarile gimnastei, care i-a trimis manuscrisul inainte de lansarea cartii. Sportiva vorbeste despre bataile indurate la sala de sport, despre sinuciderea tatalui in care este implicata o jucarie, despre betiile mamei si lacrimile varsate intre incalzirea dinainte de antrenament si doua sarituri in lungime.

Maria Olaru vorbeste in cartea sa despre experienta trecutului, despre suferintele indurate de colegele de varsta ei si cele mai mici, printre care si Andreea Ulmeanu, care avea 15 ani cand ea avea 17. Despre cum a indurat bataie pentru ca le-a dus dulciuri fetelor la sala de sport si cum a fost incurajat antrenamentul cu bataie de Octavian Bellu si Mariana Bitang.

„Partea si mai groaznicăa a urmat dupa aceea: parintii Andreei Ulmeanu au fost convocati la scoala, caci antrenorii principali voiau s-o exmatriculeze, ca sa dea un exemplu pentru toate celelalte.

Asa se face ca eu (altfel, prea obisnuita cu violentele fizice care imi maltratasera copilaria) a trebuit sa asist si la o scena cumplita, pe care nu o pot uita.

Acolo, in sala, pe aparatul numit „sol”, in fata tuturor, tatal colegei noastre si-a scos cureaua de la pantaloni, a pus-o jos si a batut-o, lovind-o cu salbaticie, parca incitat de plansetele si contorsionarile ei.

A fost un spectacol degradant si, pentru mine, traumatizant. Despre omenie sau utilitate, ce sa mai vorbim? Nimeni n-a intervenit, in vreun fel, sa i-o scoata din maini.

De furie si de rusine, am plans, apoi, tot antrenamentul. Nu puteam, dar nici nu voiam sa ma opresc, in ciuda atentionarilor (unele, deloc delicate) din partea antrenorilor.

Simona Halep si-a schimbat look-ul! Uite cum arata acum! FOTO

SOC! Lucian Bute, prins DOPAT! Reactia boxerului

Boceam cu ciuda, cu o umilinta neputincioasa. Ma gandeam daca, intr-o asemenea situatie, tatal meu ar fi procedat la fel. Nu, exclus!

La sfarsitul sedintei de pregatire, il aud pe dl. Bellu: «Olaru, ia vino-ncoace!… Ce-i asta la tine? Tu crezi ca pentru tine ar plange vreuna?».

Si iar… jart… trosc, mi-a îndesat cateva palme de invatatura. Şi are dl. Bellu o mana grea!… Dar dreptate a avut: niciuna dintre fete, desi se petrecuse sub ochii lor, nu a reactionat in vreun fel. Nu le privea pe ele.”, scrie Maria Olaru.

Maria Olaru a obtinut medalia de aur in anul 2000 la Jocurile Olimpice de la Sydney si bronz la individual compus cu echipa. In 1999, la Tianjin, Olaru a obtinut titlul de campioana absoluta la individual compus, locul I cu echipa si locul III la sarituri.