Știri

O femeie supravieţuitoare de Ebola a transmis virusul soţului şi copiilor la un an de la infectare!

Uluitor! O supravieţuitoare a Ebola care a contractat virusul în iulie 2014 l-ar fi transmis soţului şi copiilor la circa un an de la infectare, conform unui studiu publicat marţi care subliniază necesitatea „monitorizării continue” a persoanelor afectate de această epidemie.

Aparenta „izbucnire” a virusului a provocat moartea unuia dintre copiii cuplului, un băiat în vârstă de 15 ani, se arată în concluziile cercetării publicată în jurnalul medical The Lancet Infectious Diseases.

Băiatul fusese testat pozitiv cu Ebola în Monrovia (Liberia), la 19 noiembrie 2015, iar rezultatul a fost pozitiv. El a murit patru zile mai târziu.

Tatăl şi fratele băiatului, în vârstă de opt ani, au fost de asemenea testaţi pozitiv cu Ebola ARN – molecule care transmit informaţia ADN – şi au prezentat simptome precum oboseală, dureri de cap şi febră. Amândoi şi-au revenit ulterior.

Mama a fost de asemenea testată, însă nu prezenta urme de Ebola ARN, a indicat echipa de cercetători. Însă, ea era purtătoare de anticorpi Ebola, fapt ce demonstra că fusese infectată anterior, iar corpul său declanşase un răspuns imunitar pentru combaterea virusului.

Teste ulterioare „au sugerat că ea a supravieţuit unei infecţii cu virus Ebola în iulie 2014”, se menţionează într-un comunicat de presă.

Virusul pare să fi „reapărut” după ce femeia a dat naştere celui de-al patrulea fiu, ceea ce a făcut ca „infecţia să izbucnească în octombrie 2015, virusul fiind apoi transmis familiei sale”, se precizează în document.

Liberia a fost declarată zonă liberă de transmitere de la om la om a virusului Ebola în mai 2015.

Citește și: Un virus temut a revenit! Autoritățile sunt în alertă!

Ce simptome au prezentat cei doi

Virusul purtat de tată şi de cei doi fii pare să fi fost o „continuare” a epidemiei din 2014 când femeia a fost infectată în timp ce îl îngrijea pe unul dintre fraţii ei care au murit ulterior din cauza Ebola.

Fiul cel mic al cuplului a prezentat de asemenea anticorpi Ebola, pe care cel mai probabil i-a dobândit din laptele mamei, au notat oamenii de ştiinţă.

Acesta este primul caz de transmitere a virusului de la o persoană supravieţuitoare „infectată în mod persistent” cu Ebola, a indicat echipa de cercetători.

Anterior se ştia că virusul, care a provocat o epidemie importantă Sierra Leone, Liberia şi Guineea în perioada 2013-2015, în urma căreia au murit peste 11.300 de persoane, poate persista multe luni în spermă, ochi şi în laptele matern.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că transmiterea Ebola de persoane care au supravieţuit infecţiei este „rară”.

„Modul în care virusul a fost transmis de la un membru la altul al familiei rămâne neclar, însă autorii sugerează că acest lucru a fost posibil prin contact fizic sau prin contactul cu fluide corporale”, se menţionează în jurnal.

Apărută pentru primă data în fosta Republica Zair (Republica Democrată Congo de astăzi), acest tip de febră hemoragică îşi trage numele de la râul estic, Ebola. Primele îmbolnăviri au fost semnalate în 1976. De atunci au fost înregistrate mai multe focare, dintre acestea cel din Africa Occidentală a provocat cele mai multe decese.

De multe ori contractat în urma consumului de carne de la animalele sălbatice purtătoare, virusul se poate transmite de la om la om prin sânge şi fluide corporale.

Share
Scris de
Apetrii Tora

Acest site foloseste cookies.

Read More