O fostă învăţătoare din Suceava a împlinit 104 ani şi trăieşte dintr-o pensie de 296 de lei. Viorica Hogaş e văduvă de război. Soţul i-a murit în 1941 şi nu s-a recăsătorit niciodată.
Viorica Hogaş s-a născut pe 9 februarie 1915, în comuna suceveană Udeşti, şi sâmbătă a fost aniversată de edilul comunei.
A fost învăţătoare, la fel ca tatăl ei. „După ce am terminat şcoala, m-am întors acasă şi am ocupat un post de învăţătoare. Pe 3 martie 1937 m-am căsătorit.”, povesteşte bătrâna. Soţul Vioricăi Hogaş a fost, de asemenea, învăţător. „În 1940 l-au luat pe front şi în 1941 a căzut. Adică, la patru ani de la nuntă. A căzut la Cotul Donului.
Îşi aminteşte în detaliu cum a primit vestea că soţul ei a dispărut pe front. Era într-o duminică de toamnă. „Când am ajuns lângă primărie, a apărut în faţa mea factorul şi mi-a întins un plic. Era un plic alb. Avea scris la mijloc: 14 septembrie 1941, Hogaş Ion dispărut. Ştiu că am început a răcni şi nu am mai ştiut nimic ce este cu mine. Învăţătorii m-au dus înapoi acasă şi tare am plâns, i-am luat hainele şi le-am îmbrăţişat. Fetiţa mea, Adriana, nu avea nici doi ani atunci. La mine în casă, toată viaţa mea a fost un plâns.”, spune bătrâna.
Ea supravieţuieşte datorită fiicei, Adriana, care acum are 80 de ani. Altfel nu ştie ce ar face cu o pensie de 296 de lei, cât primeşte ca văducă de război.
Fiica ei a mers degeaba la Casa de Pensii Suceava: „Mi-au spus că văduvele de război au un alt regim, nu se încadrează la pensia minimă. Am vorbit şi la Veteranii de Război. Dar unde nu am vorbit? Nu am rezolvat nimic.”, scrie Observator.