Inițiativa privind declararea autonomiei Ținutului Secuiesc, susținută de Laszlo Tokes, a fost publicată în Monitorul Oficial.
Inițiativa legislativă urmează să fie transmisă către Parlament pentru discutare, alături de listele cu cel puțin 100 de mii de semnături.
Iniţiativa legislativă stabileşte „statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc” şi a fost elaborată de un comitet de iniţiativă format din 10 persoane: Arus Zsolt Istvan, Elekes-Jozsa Martin, Baico Zsigmond, Kercso Attila, Marton Csaba, Czink Attila, Kolcsar Gheza, Takacs Jozsef, Cziriak Karoly, Kovacs Laszlo.
Potrivit legii, membrii comitetului nu pot fi persoane alese în funcţie prin vot universal, membri ai Guvernului, persoane numite în funcţie de primul-ministru sau membri ai vreunui partid politic.
Citește și: Scandal după poza ambasadorului Klemm cu steagul secuiesc. Reacția MAE
Proiectul de lege este însoțit de un aviz negativ, care indică faptul că această inițiativă încalcă primul articol din Constituție. Acesta prevede că ”România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”.
Potrivit Legii 189/1999, privind dreptul cetăţenilor la iniţiativă legislativă, după elaborarea iniţiativei ea trebuie publicată în Monitorul Oficial, existând un termen de 6 luni în care proiectul poate fi depus în Parlament. La depunere, iniţiativa trebuie să fie însoţită de minimum 100.000 de semnături, care, potrivit Constituţiei, trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative, scrie news.ro.
După ce vor fi îndeplinite formalităţile, iar iniţiativa este depusă la Parlament, ea va fi transmisă Curţii Constituţionale pentru un aviz.
Aceasta este cea de-a doua tentativă de declarare a autonomiei Ținutului Secuiesc. UDMR a încercat un proiect similar, dar a fost respins în 2012, după ce a rămas nediscutat în Parlament.
În 2014, UDMR a lansat un alt proiect privind autonomia Ținutului Secuiesc, fără ca acesta să fi fost depus în Parlament.
„Este o obsesie recurentă a celor care promovează acest tip de autonomie, până la urmă politică, cu fundament etnic pentru Harghita şi Covasna. Eu nu voi folosi denumirea deŢinut Secuisc pentru că suntem în România şi unităţile administrativ-teritoriale se numesc Harghita şi Covasna”, a spus fostul ministru de externe Titus Corlățean, cu privire la inițiativă.
Acest articol a fost actualizat la: 26 ianuarie 2017 13:04