Connect with us
O nouă modificare la vechimea pentru pensie. Ce pregăteşte coaliţia de guvernământ

Știri

O nouă modificare la vechimea pentru pensie. Ce pregăteşte coaliţia de guvernământ

Un deputat al coaliţiei PSD + ALDE vine cu o propunere de lege care să schimbe sistemul de vechime pentru pensie.

Deputatul ALDE, Ștefan Băișanu, a făcut o propunere legislativă care prevede ca în anii de vechime pentru pensie să se ia în considerare și perioadele necontributive, precum concediile medicale, studiile universitare, post-universitare, doctoratele, etc.

”În România ultimilor ani s-a pus accentul doar pe activitatea fizică a anumitor categorii sociale, multe dintre propuneri fiind și în scop electoral, dar valoarea intelectuală a fost tratată superficial și prestația celor care intră în categoria ”gulerelor albe”este dusă în derizoriu”.

Din datele statistice ale ultimilor 10 ani și chiar barometrele de opinie realizate de unele instituții de cercetare ale opiniei publice arată că cei care desfășoară o activitate intelectuală intensă, indiferent că lucrează la stat sau în privat, sunt supuși epuizării psihico-motorii și ulterior fizice, mai devreme ca și vârstă decât cei care desfășoară o activitate strict fizică”, spune deputatul ALDE.

Perioadele asimilate, noutatea în materie de pensie

Proiectul parlamentarului prevede că în sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare și perioadele necontributive, denumite perioade asimilate, în care asiguratul:

A beneficiat de pensie de invaliditate, a urmat cursuri de zi ale învățământului universitar, master, doctorat cu frecvență și cursuri post-universitare, absolvite cu diplomă.

A satisfăcut serviciul militar, în termen sau militar cu termen redus.

A beneficiat în perioada 1 aprilie 2001-1 ianuarie 2006 de indemnizații de asigurări sociale, acordate conform legii.

A beneficiat, începând cu 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de un accident de muncă și boli profesionale.

Citeşte şi: Lia Olguța Vasilescu a anunțat ce se întâmplă cu Legea Pensiilor

A beneficiat, începând cu 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creșterea copilului, în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, indiferent de numărul acestora.

A fost elev al unei școli militare sau școală de agenți de poliție, student, doctorand cu frecvență sau a urmat cursurile postuniversitare ale unei instituții de învățământ din sistemul de apărare.

Potrivit inițiativei, asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior vor beneficia de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a tuturor perioadelor de studii.

În plus, aceste persoane vizate de lege vor beneficia de perioadele asimilate indiferent dacă în aceste perioade au realizat sau nu stagii de cotizare, în condițiile legii.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top