Senatorii au aprobat, miercuri, proiectul de lege pentru modificarea Codului Muncii, iniţiat de deputatul UDMR Szabo Odon, care prevede că Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui – să fie sărbătoare legală şi nelucrătoare.
Propunerea legislativă pentru completarea art. 139 din Legea 53/2003 – Codul muncii a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 86 voturi favorabile, unul împotrivă şi o abţinere.
Potrivit Codului Muncii, în prezent sunt 14 zile zile de sărbătoare legală şi nelucrătoare. În februarie și martie nu sunt zile libere de la stat, așa că nu va bazați pe ele dacă va doriți o vacanță de Ziua femeii.
Sărbătorim Învierea Domnului în prima săptămâna din luna, pe 8 și 9 aprilie, adică duminică și luni.
În luna mai 2018 avem cea mai bună perioada pentru un concediu. 1 Mai – Ziua Muncii – pică marți și nu prea ne ajută, dar Rusaliile se vor sărbători pe 27 și 28 mai, adică duminică și luni. Dacă puteți lua trei zile de concediu, sosește 1 iunie, care este vineri și se leagă de weekend. Ar fi 9 zile libere, un adevărat sejur perfect undeva la malul mării.
Luna iulie este fără zile libere în plus de la stat și abia în august de Sfânta Maria vine următoarea. Adormirea Maicii Domnului va fi sărbătorită în mijlocul săptămânii, miercuri 15 august.
Septembrie și octombrie sunt iarăși două luni în care nu sunt zile libere. Dar puteți să va faceți planuri pentru noiembrie. Vineri 30 noiembrie, liber de Sfântul Andrei, după care sărbătorim Marea Unire sâmbătă și duminică.
Cea mai bună perioada pentru planificarea unui concediu ar fi în ultima săptămâna.
Vom avea liber de la stat marți și miercuri 25, respectiv 26 decembrie, și ne putem rezerva celelalte 3 zile de concediu. Așa vom obține un sejur perfect să sărbătorim Crăciunul.
După care avem o zi de muncă 31 decembrie, luni, două zile libere de la stat 1 și 2 ianuarie, pentru Revelionul 2019.