Connect with us
O seara la opera, in premiera la UNTEATRU

Știri

O seara la opera, in premiera la UNTEATRU

Sambata, 26 martie 2016, ora 21.00, UNTEATRU gazduieste in premiera o seara de opera in concert. Afisul anunta un titlu graitor: “A night at the Spanish opera”, avand-o ca protagonista pe remarcabila soprana Rodica Vica, acompaniata cu rafinament de “mica orchestra” strunita de chitaristul Maxim Belciug.

Programul, de extractie exclusiv spaniola, imagineaza un dialog muzical sclipitor intre José Marín, un personaj baroc, cantaret al capelei regale de la curtea lui Felipe al IV-lea, si Federico García Lorca, poetul metafora al generatiei ’27. Primul aduce cu el o viata tumultoasa, cu jafuri, amoruri, omoruri, ani de temnita si surghiun, traita insa cu cantecul pe buze si sfarsita, la adanci batraneti, in respectul si aprecierea semenilor. Celalalt, cunoscut ca republican, homosexual, stangist si, in general, cam slobod la gura, isi aduce inima tanara si ultrasensibila, culeasa, dupa o executie precipitata, de sub un maslin, dintr-o groapa comuna pierduta undeva prin Granada. Intalnirea naste povesti.

Sub o frunza de verbina, un tamplar ciopleste-n lemn un leagan pentru puiul sau. Pe-o ulicioara, au omorat o porumbita. La camp, fetele, oachese, culeg mere, iar flacaii se infierbanta de gloria coridei. Orasul danseaza, iar dragostea canta. Un spectacol de o tulburatoare virtuozitate vocal-instrumentala, care ii ofera sopranei Rodica Vica prilejul sa-si desfasoare, insotita cu maiestrie de subtila chitara a lui Maxim Belciug, intregul registru lirico-dramatic in toata stralucirea sa. Ce dulce suna! Chiar daca-s numai contradictii. Tonul e uman, iar in urma lor ramane, plutind, un vers: “Daca speranta se stinge si-ncepe babilonia, ce faclie va lumina caile pe pamant?”

Soprana Rodica Vica este una dintre cele mai fermecatoare voci care se inalta acum pe scena europeana.

Traieste la Viena si are o stralucita cariera concertistica, fiind solista invitata a multor opere si filarmonici atat din Romania cat si din strainatate. A debutat pe scena Operei bucurestene in anul 2010, la varsta de 24 de ani, colaborand apoi permanent cu aceasta institutie.

A interpretat roluri principale in opere precum Flautul fermecat (Regina Noptii) de W. A. Mozart, Rita de G. Donizetti, Alcina de G. Fr. Haendel, La Cenerentola de G. Rossini, L’elisir d’amore de G. Donizetti, Le Cantatrici Villane de V. Fioravanti etc. In vara anului 2014, Rodica Vica a debutat international in rolul Donna Anna din opera Don Giovanni de W. A Mozart, la Viena, in cadrul festivalului Klassik Festival Schloss Kirchstetten, iar in toamna aceluiasi an a deschis Festivalul international de muzica baroca din Varazdin, Croatia, alaturi de una dintre cele mai bine clasate orchestre de muzica baroca, Accademia Bizantina, sub conducerea dirijorului Ottavio Dantone. In 2015, a debutat la Teatrul La Fenice din Venetia, cu recitalul “Canto barocco: viaggio musicale dal madrigale al melodramma“ sustinut in cadrul fesivalului “Lo spirito della musica di Venezia”. In anul 2016, soprana are programate numeroase concerte cu programe inedite si in prima auditie, alaturi de orchestre de renume din Austria, Italia, Germania, Romania si Croatia.

Asadar sambata, 26 martie 2016, soprana Rodica Vica ne face bucuria de a veni pe scena UNTEATRU din str. Sfintii Apostoli 44 din Bucuresti, pentru o seara de opera. Pentru peisajul teatrului independent – o premiera, pentru publicul bucurestean – o ocazie rara. A nu se rata!

Informatii si rezervari: www.unteatru.ro.

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top