Trecerea la ora de iarnă se face în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie. În anul 2016, trecerea la ora de iarnă va avea loc în 30 octombrie.
Trecerea la ora de iarnă 2016 se face în noaptea dintre 29 octombrie și 30 octombrie 2016 (sâmbătă spre dumincă), schimbarea orei făcându-se astfel încât ora 4:00 a dimineții de 29 octombrie 2016 devine ora 3:00.
Trecerea la ora de iarnă înseamnă ca vom dormi mai mult cu o oră, ceasurile fiind date înapoi. Astfel, duminică, 30 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, având 25 de ore.
Medicii consideră că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă, deoarece trebuie să se culce cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.
Desi este mai putin nefasta in termeni de tulburari ale somnului decat trecerea la ora de vara, cand noaptea devine mai scurta cu o ora, schimbarea orei este resimtita mai ales la persoanele mai fragile, precum copiii si batranii, relateaza ziarul online ladepeche.fr, citat de Agerpres.
Trecerea la ora de iarnă poate avea și efecte periculoase, atrage atenția medicul Tudor Ciuhodaru, care le și enumeră:
1. Creşte riscul de infarct cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei, în special la persoanele tinere, active profesional;
2. Creşte riscul suicidar. Timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei vulnerabilitati psihoemotionale.
Pentru unele persoane apar şi efecte negative la trecerea la ora de iarnă: insomniile, oboseală, nervozitatea sau depresia sunt doar câteva dintre efectele secundare ale revenirii la ora de iarnă, care o să se producă în noapte de sâmbătă spre duminică, când ceasurile noastre vor fi date cu 60 de minute în urmă.
Acest site foloseste cookies.
Read More