Ora de iarnă 2020. Când se dă ceasul înapoi în acest an

08.09.2020
Ora de iarnă 2020. Când se dă ceasul înapoi în acest an

Ora de iarnă 2020. Vara este pe sfârșite, iar curând vom da ceasurile înapoi și vom trece la ora de iarnă. Afară se va întuneca tot mai devreme până când vom ajunge să vedem ora 16.00 pe ceas, și beznă pe fereastră. La fel ca în fiecare an, și acum, trecerea la ora de iarnă se va face în ultimul weekend din luna octombrie. Trecerea la ora de iarnă se întâmplă atunci când ziua devine mai scurtă și noaptea devine mai lungă.

Ora de iarnă 2020. Când se dă ceasul înapoi în acest an

Anul acesta, trecerea la ora de iarnă, care este ora standard, se va face în noaptea de 24 spre 25 octombrie. În ultimul weekend din lună, ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar ora 04.00 va deveni ora 03.00.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. Astfel, la ora de vară, ceasul de dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea e inversă. Ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar 4:00 devine ora 3:00.

Nu știm cât vom mai avea parte de aceste schimbări, și dacă nu cumva se va renunța complet la ora de iarnă versus ora de vară.

În Comisia Europeană s-a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, lăsând la latitudinea statelor membre să decidă dacă vor să păstreze permanent ora de vară sau ora de iarnă.

Statele care decid să menţină permanent ora de vară vor face ultima modificare în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferă să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021.

Țările care fac parte din Uniunea Europeană au datoria de a informeze Comisia cu privire la alegerea făcută, până anul viitor în luna aprilie.