Ora de vară 2018 – La noapte dormim mai puțin cu o oră. Efectele nebănuite ale schimbării

Ora de vară 2018. Ca în fiecare an, ultima duminică din luna martie aduce cu ea și trecerea la ora de vară. În acea zi vom da ceasurile înainte, ora 3.00 dimineața devenind astfel ora 4.00.

Ora de vară 2018 pică în noaptea dintre 24 spre 25 martie. Atunci, ceasurile se vor da înainte în toate țările din Uniunea Europeană. Astfel ziua de 25 martie va avea doar 23 de ore în loc de 24 de ore.

Mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, este folosit de 110 țări din întreaga lume. România a aderat la ora de vară în 1932. În perioada 1943-1979, practica a fost suspendată.

Ora de vară 2018 – Cum ne influențează schimbarea orei

Fie că dăm ceasul înainte sau înapoi cu o oră, acestă schimbare are repercursiuni asupra psihicului și sănătății populației. După această trecere, este necesară o perioadă de acomodare.

Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic. În același timp, pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Potrivit unor studii, în perioada imediat următoare trecerii la ora de vară se înregistrează mai multe accidente rutiere. Din cauza dereglării ceasului biologic, oamenii tind să fie mai obosiți și întâmpină dificultăți de concentrare.

Citește și: Horoscop erotic de primăvară pentru fiecare zodie

Medicii spun că majoritatea persoanelor au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se obișnui cu ora de vară, deoarece trebui să se trezească mai devreme decât s-au obișnuit. Cei care suferă de anumite probleme de sănătate, pot trece prin momente dificile în această perioadă.

Un studiu efectuat în 2008 în Australia, a relevat că rata de sinucidere în rândul bărbaților este mai mare la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară, față de restul anului.

Scopul orei de vară

Practica orei de vară a apărut pentru folosirea cât mai eficientă a orelor lungi de lumină ale verii. Când trecem la ora de vară, practic câștigăm o oră în plus de lumină. Prima dată, această idee i-a venit lui Benjamin Franklin, în secolul al XVIII -lea, dar primul care s-a gândit să o pună în practică a fost constructorul William Willett. El a propus să dăm ceasul înainte cu 20 de minute în fiecare duminică din luna aprilie.

Actualuo sistem al orei de vară este conceput de entomologul neo-zeelandez George Vernon Hudson, în 1895

Acest articol a fost actualizat la: 24 martie 2018 19:51

Vezi comentarii

  • Daca aceasta ora de vara provoaca atatea neajunsuri de ce nu renuntam la ea?Accidente rutiere, perturbarea ceasului biologic,dereglari hormonale,oboseala,rata crescuta de sinucideri,DE CE NU SE RENUNTA LA EA? Doar ca sa facem pe plac U.E.? Sa dus perioada lui Benjamin Franklin fratilor e anul 2018 acum. Care e avantajul? NICIUNUL