Connect with us
Ora de vară 2019. S-a decis! Iată ce se va întâmpla din luna MARTIE! Toți ROMÂNII trebuie să afle

Știri

Ora de vară 2019. S-a decis! Iată ce se va întâmpla din luna MARTIE! Toți ROMÂNII trebuie să afle

Ora de vară 2019 se apropie cu pași repezi! În ultima săptămână din luna martie vom da ceasurile în față cu o oră, astfel că ne vom bucura de mai multă lumină solară.

Schimbarea pe care orice român va trebui s-o facă în mod obligatoriu se va produce pe 31 martie, când ora 4 va deveni ora 5. Vom reveni la ora de iarnă abia pe 27 octombrie, când, invers, ora 5 va deveni ora 4, recuperând ora pierdută pe 31 martie.

Ora de vară 2018. Ca în fiecare an, ultima duminică din luna martie aduce cu ea și trecerea la ora de vară. În acea zi vom da ceasurile înainte, ora 3.00 dimineața devenind astfel ora 4.00.

Ora de vară 2018 pică în noaptea dintre 24 spre 25 martie. Atunci, ceasurile se vor da înainte în toate țările din Uniunea Europeană. Astfel ziua de 25 martie va avea doar 23 de ore în loc de 24 de ore.

Mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, este folosit de 110 țări din întreaga lume. România a aderat la ora de vară în 1932. În perioada 1943-1979, practica a fost suspendată.

Ora de vară 2018 – Cum ne influențează schimbarea orei

Fie că dăm ceasul înainte sau înapoi cu o oră, acestă schimbare are repercursiuni asupra psihicului și sănătății populației. După această trecere, este necesară o perioadă de acomodare.

Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic. În același timp, pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Potrivit unor studii, în perioada imediat următoare trecerii la ora de vară se înregistrează mai multe accidente rutiere. Din cauza dereglării ceasului biologic, oamenii tind să fie mai obosiți și întâmpină dificultăți de concentrare.

Medicii spun că majoritatea persoanelor au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se obișnui cu ora de vară, deoarece trebui să se trezească mai devreme decât s-au obișnuit. Cei care suferă de anumite probleme de sănătate, pot trece prin momente dificile în această perioadă.

Un studiu efectuat în 2008 în Australia, a relevat că rata de sinucidere în rândul bărbaților este mai mare la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară, față de restul anului.

Scopul orei de vară

Practica orei de vară a apărut pentru folosirea cât mai eficientă a orelor lungi de lumină ale verii. Când trecem la ora de vară, practic câștigăm o oră în plus de lumină. Prima dată, această idee i-a venit lui Benjamin Franklin, în secolul al XVIII -lea, dar primul care s-a gândit să o pună în practică a fost constructorul William Willett. El a propus să dăm ceasul înainte cu 20 de minute în fiecare duminică din luna aprilie.

Actualuo sistem al orei de vară este conceput de entomologul neo-zeelandez George Vernon Hudson, în 1895

Andrei Petrescu este redactor Huff.ro, colaboreaza cu site-ul de 6 ani. Poate fi contact pe adresa andrei@huff.ro.

1 Comment

1 Comment

  1. Ionut

    2019-02-27T12:20:35+02:00 at 12:20

    Parca era vorba ca se renunta la tampenia asta sinistra cu schimbatul orei. Nu? Abia asteptam anuntul ca s-a renuntat. Si acum aflu ca si in octombrie „topaim” iarasi? Mai suntem normali la cap oare?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top