Știri

Ordonanța militară nr. 9 din 16 aprilie 2020. Noi măsuri anunțate de autorități

Astăzi a fost emisă ordonanța militară nr. 9 din 16 aprilie. Președintele Klaus Iohannis a prelungit în această săptămână decretul privind starea de urgență în România. Astăzi, ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat o nouă ordonanță militară, care va curpinde noi măsuri în contextul pandemiei de coronavirus.

Ordonanța militară nr. 9 din 16 aprilie 2020. Noi măsuri anunțate de autorități

Principalele declarații ale ministrului Marcel Vela:

  • Intrăm de mâine într-o perioadă foarte importantă pentru evouția viitoare a gestionării situației legate de noul coronavirus. Este foarte important să îmbinăm cu înțelepciune latura spirituală cu cea a prevenirii răspândirii acestui perfid inamic și a protejării sănătății publice. Dragi români fac din nou apel la dumneavoastră aă respectați prevederile ordonanțelor militare. Evitați aglomerările dacă mergeți la cumpărături, interacțiunea cu alte persoane, nu mergeți în vizite și nu primiți oaspeți de Paște.
  • Am ajuns la un acord cu BOR pentru a ne asigura că lumina sfântă ajunge la toți românii care își doresc asta. Sunt încrezător că vom trece peste această perioadă.
  • Starea de urgență a fost prelungită, acest lucru era imperios necesar și cred că toți înțelegem acest lucru. Avem un dușman comun: noul tip de coronavirus. Vă asigur că MAI și structurile partenere nu se relaxează în această perioadă.
  • Astăzi am semnat ordonanța militară nr. 9. În această ordonanță am preungit suspendare zborurilor din și înspre  România cu următoarele state: Marea Britanie, Irlanda de Nord, SUA, Belgia, Olanda, Turci, Italia, Franța și Germania.
  • Excepția la normele de izolare pentur navigatori: dacă aceștia nu prezintă simptome toate echipajele de la bordul navelor îndeplinesc aceleași condiții ca și șoferii de la camioanele de marfă.
  • Lucrătorii transfrontalieri de la frontiera cu Bulgaria, pe o rază de 30 km, sunt exceptați de la izolare dacă nu au simptome
  • Piețele agroalimentare rămân deschise cu condiția respectării tuturor reglementărilor ordonanțelor militare
  • Interzicerea exportului de grâu și produse derivate din OM 8. Articolele care interzic exportul își încetează aplicabilitatea, pentru că din discuțiile cu comercianții s-a clarificat achiziția necesară pentru completarea Rezervei de Stat
  • Avem disponibile încă 13.254 de locuri în carantină. Pentru cine credea că nu mai sunt spații pentru carantina instituționalizată, precizez că ordinul respectiv se referă la definiția izolării, care are mai multe etape.
  • Pe primul loc trebuie să fie sănătatea și grija față de cei dragi.

 

Vă reamintim că ieri ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat că a făcut un acord cu BOR pentru ca toți credincioșii ortodocși să poată lua lumină și prescură în noaptea de Înviere. Lumina de Înviere va fi împărțită cu ajutorul Poliției și prescura va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri 17 aprilie și sâmbătă 18 aprilie, în toate parhohiile. În noapte de Înviere se va permite deplasarea preoților și voluntarilor bisericii.

Ordonanțe militare în vigoare

Până la orodonanța militară nr. 9 din 16 aprilie 2020, avem la activ alte 8 ordonanțe. Atenție toate sunt în vigoare și sunt emise de Marcel Vela.

După finalul declarației de presă Ordonanța militară 9  din 16 aprilie va fi publicată și pe site-ul Ministerului de Interne. mai.gov.ro.

 

 

Acest articol a fost actualizat la: 2020-04-16T18:20:00+03:00 18:20

Share
Scris de
Cristina Bosioc

Acest site foloseste cookies.

Read More