Știri

Ortaci blocați în subteran în localitățile Paroșeni și Uricani

Ortaci blocați în subteran în localitățile gorjene Paroșeni și Uricani. Minerii au decis să se cantoneze în subteran în speranța că în acest mod, le vor fi ascultate problemele. Nemulțumirile ortacilor sunt legate de faptul că nu și-au primit salariile la timp.

UPDATE, ora 11:04-Minerii de la Complexul Energetic Hunedoara sunt solidari inițiativei celor de la Paroșeni și Uricani. Într-un comunicat eliberat în această dimineață, ei au anunțat:”Dacă nu se va rezolva problema urgent, mă voi alătura minerilor blocați în subteran. Și eu și colegi mei vom lua decizia asta, pentru că ceea ce li se întâmplă lor astăzi ni se va întâmpla mâine nouă. De ani de zile problemele minerilor sunt peticite, nu rezolvate. Cei din minister mai fac câte un artificiu ca să ne plătească salariile, dar asta nu înseamnă continuarea activității. Știți ce se întâmplă în subteran când faci doar artificii? Bubuie! În faza asta este și activitatea minieră”, a spus Vasile Păduraru, liderul minerilor de la mina Lonea.

Ortaci blocați în subteran din cauza întârzierilor salariale

În total 350 de mineri ce activează în cele două zone s-au blocat în subteran în așteptarea soluționării problemelor. Situația minerilor este complicată și de lipsa unui dialog între aceștia și Societatea Închideri Mine. Liderul sindical, Laszlo Domokos a anunțat că în cursul zilei de azi o comisie formată din ortaci și lider de sindicat vor merge să discute cu Societății Închideri Mine.

”Am stabilit la pontaj şi la schimburi să formăm o delegaţie de patru persoane. Două de la mina Uricani şi două de la Paroşeni, câte un lider de sindicat şi câte un miner de la fiecare, care va merge la Societate unde vom discuta. Vrem sa luăm legătura cu Ministerul Energiei şi vom solicita să intermedieze între noi şi CEH (Complexul Energetic Hunedoara). Cerința noastră minimă este să ne fie asigurate măcar salariile pe decembrie şi ianuarie”, a spus Domokos.

Sursa nemulțumirilor minerilor

Protestul a început luni seara când 41 de mineri din Petroșani s-au blocat în subteran din cauza faptului că nu și-au primit avansul promis pentru luna noiembrie.

Citește și:Traian Băsescu susţine că Ion Iliescu nu e cel mai mare vinovat pentru Mineriade şi evenimentele din 1989

”Protestul este legat de drepturile salariale. Avansul la salariu ar fi trebuit achitat în 29 noiembrie, însă banii nu au intrat nici astăzi. Minele Paroşeni și Uricani, aparţin de Societatea Naţională de Închideri Mine, iar celelalte: Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan aparţin de Complexul Energetic Hunedoara. În Vulcan sunt două mine, Vulcan şi Paroşeni. Cei de la Vulcan şi-au luat banii, cei de la Paroşeni nu. Oamenii vorbesc între ei, normal că sunt nemulţimiri. Au fost probleme legate de încasări lună de lună în ultimul an, dar s-au găsit soluţii întotdeauna. Perioada aceasta a anului prezintă și alte cheltuieli, deci ortacii nu au cum să mai aștepte.”,concluzionează Laszlo Domokos.

Acest articol a fost actualizat la: 2016-12-06T11:11:04+02:00 11:11

Share
Scris de
George Vintilă

Acest site foloseste cookies.

Read More