Connect with us
Pandemia și știrile false- Cum cad românii în plasa rușilor?

Știri

Pandemia și știrile false- Cum cad românii în plasa rușilor?

Odată cu izbucnirea pandemiei, au apărut și știrile false referitoare la noul coronavirus pe platformele de social media din lume. Țările din UE, în special România, se confruntă cu o amplă activitate de dezinformare a Rusiei.

Pandemia și știrile false- Cum cad românii în plasa rușilor? Mitul vitaminei C.

Până în prezent, Comisia Europeană a identificat, prin intermediul unui site specializat în depistarea ştirilor false, nu mai puţin de 110 „narative” (teme principale) legate de Covid-19, prezente în peste 2.700 de articole de tip „fake news” provenite de la site-uri apropiate Moscovei.

Românii s-au lăsat convinși de puterea miraculoasă a vitaminei C, considerat leacul minune care te vindecă de COVID-19. Vitamina C, spun rușii, deși este un medicament ieftin și ușor de găsit și procurat, nu se bucură de succesul meritat și oamenii nu beneficiază de ea din cauza industriei Big Pharma, care îi contestă beneficiile.

În alte cazuri, răspândirea informațiilor false a dus la reacții violente din partea celor pe care i-au infleunțat. În Marea Britanie, cetățenii au incendiat incendiat stâlpii pentru telecomunicaţii ai unei mari companii și i-au atacat pe stradă pe angajații acesteia. Aceștia aflaseră, prin intermediul internetului, că principala cauză a izbucnirii de coronavirus este noua tehnologie 5G. Pentru a evita și alte incidente, autoritățile britanice au asigurat populația că nu există dovezi științifice care să ateste aceste teorii false.

Michael Gove, ministrul britanic, vede această teorie falsă drept „o aberație periculoasă”. La fel de nemulțumit este și șeful Sistemului Național de Sănătate, care a catalogat-o drept „cea mai mare prostie, un fake news de cea mai joasă speță”.

Russia Today, instituția de presă a Kremlinului, a susținut efectele negative ale tehnologiei 5G încă dinainte izbucnirii crizei de coronavirus. Însă, în acest context, a asociat-o cu pandemia.  La mijloc ar fi vorba de un plan al președintelui Vladimir Putin. Acesta se simte amenințat de țările care ar putea să se dezvolte economic și tehnologic înaintea Rusiei.

 

 

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Știri

To Top