Categorii Știri

Părintele Constantin Necula: Joia Mare și Vinerea Mare, cele mai importante din post

Parintele Constantin Necula de la Sibiu, cunoscut in media pentru sfaturile sale duhovnicesti si pentru darul de a povesti, sustine ca Joia Mare si Vinerea Mare sunt cele mai importante din Saptamana Patimilor si totodata din Postul Mare.

In Joia Mare se praznuieste spalarea picioarelor apostolilor de catre Iisus Hristos, Cina cea de Taina, cea de unde a aparut Taina Impartasaniei si rugaciunea din Gradina Ghetsimani. Tot joi se vorbeste in biserica despre vinderea Domnului de catre Iuda.

Parintele Necula, despre Joia Mare si Vinerea Mare

„Deniile din saptamana ultima a Postului sau Saptamana Patimilor sunt slujbele la care credinciosii participa, prin traditie, in numar foarte mare. Ele se savarsesc in biserici incepand cu seara Floriilor, deci din Duminica a sasea a postului, pana vineri seara, inclusiv.

Ca si cele din saptamana a cincea si aceste utrenii au elemente specifice care le dau caracter de unicat. Dintre aceste denii, cele mai importante sunt cele de joi si vineri seara, cunoscute si sub denu­mirile de denia mica si denia mare. Cea de joi seara are, ca elemente specifice, citirea celor 12 Evanghelii ale patimilor si scoaterea solemna a Sfintei Cruci in mijlocul bisericii.

Cea de vineri seara se deosebeste de celelalte denii prin Cantarea Prohodului, in trei stari, ca si prin ritualul inconjurarii bisericii cu Sfantul Epitaf (cusatura sau pictura de mare frumusete care reprezinta scena punerii in mormant)”, spune parintele Necula din Sibiu, scrie realitatea.net.

Cei mai multi oameni se impartasesc astazi in fata duhovnicului, insa credinciosii nu primesc prescura pentru acasa. Toti oamenii merg seara in haine de doliu la Biserica. Tot astazi se vopsesc ouale, iar in Sambata Mare se fac pasca si cozonacul care sunt duse in Noaptea de Inviere la sfintit.

Nu se face pomenirea mortilor

„Grija pentru cei adormiti trebuie sa treaca pe plan secundar, chiar sa lipseasca, deoarece slujbele pentru pomenirea acestora se incheie in Sambata lui Lazar, zi care prefigureaza invierea cea de obste, adica invierea tuturor oamenilor la sfarsitul veacurilor”, spun reprezentantii Bisericii.

Share
Scris de
Laurențiu Emanuel