Connect with us
Persoanele cu venituri din drepturi de autor sunt neasigurate

Știri

Persoanele cu venituri din drepturi de autor sunt neasigurate

Multe persoane care au venituri doar din drepturi de autor au constatat că sunt acum neasigurate la Casa Națională de Sănătate.

Deși este în vigoare o Ordonanță de Urgență prin care s-a reglementat că aceste persoane vor avea asigurare de sănătate până pe 15 iulie 2018, atunci când este data-limită pentru a trimite la ANAF declarația unică, multe persoane care au venituri doar din drepturi de autor sunt descoperite.

CNAS a confirmat pentru economica.net această problemă. De asemenea, a explicat că implementarea schimbărilor legislative în sistemul informatic unic integrat al Casei (SIUI) vor mai dura.

Persoanele care se află în această situație sunt îndemnate de către CNAS să solicite rezolvarea problemei printr-un email la suport.siui@casan.ro.

Mulţi dintre cei care au venituri doar din drepturi de autor şi-au pierdut calitatea de asigurat la Sănătate încă din luna aprilie, arată sistemul informatic al CNAS, pe care şi pacienţii, şi medicii îl pot interoga la acest link.

Ultima lună pentru care s-a virat contribuţia la Sănătate pentru cei care au venituri doar din drepturi de autor a fost decembrie 2017.

Oficiali ai CNAS au explicat pentru Economica.net  că dezvoltarea noilor prevederi legislative într-o aplicaţie informatică mai durează. Din punct de vedere informatic, o prevedere legislativă presupune următorii paşi. O analiză, dezvoltare, testare şi implementare în baza de producţie.

CNAS lucrează la remedierea problemei, dar pentru rezolvarea rapidă a cazurilor punctuale, le recomandă oamenilor să solicite acest lucru la adresa suport.siui@casan.ro.

La începutul anului, sistemul național de sănătate a avut de suferit. Medicii de familie au decis să nu mai acorde servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, începând cu data de 3 ianuarie 2018, timp de câteva zile.

Medicii nu au mai dat rețete

Motivul: nesemnarea actelor adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistență medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate județene.

„In locul unei cresteri a procentului alocat asistentei medicale primare de la 5.77% la 10% din Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate, administrat de CNAS, proiectul de buget pentru anul 2018 aflat in acest moment in dezbatere in Parlamentul Romaniei, prevede o stagnare la 5.8%!”, transmite Societatea Naţională de Medicina Familiei, printr-un comunicat. Citește continuarea AICI.

Noile tarife RCA, publicate de ASF. Cine va plăti mai puțin pentru asigurare

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top