Connect with us
Pesta porcină africană, confirmată în apropiere de București

Știri

Pesta porcină africană, confirmată în apropiere de București

Pesta porcină africană continuă să se extindă în România, iar ANSVSA a confirmat prezența virusului în apropierea Bucureștiului, mai exact în apropiere de comuna Tunari.

Virusul Pestei Porcine Africane confirmat la porcii dintr-o anexă gospodărească a unei stâne situată în extravilan în judeţul Ilfov

Prezenţa virusului Pestei Porcine Africane (PPA) a fost confirmată, de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă, la porcii dintr-o anexă gospodărească a unei stâne, situată în câmp, la o distanţă de aproximativ 4 km de localitatea Tunari, în direcţia localităţii Ştefăneşti, din judeţul Ilfov.

Serviciile veterinare au intervenit imediat, anexa respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială şi au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport şi a fost dispusă uciderea porcinelor din anexa gosodărească şi ecarisarea carcaselor.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Ilfov s-a reunit astăzi pentru a adopta planul de măsuri privind controlul şi combaterea bolii, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţii.

Au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele moarte şi cele sacrificate (15 capete).

Ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

De asemenea, a fost demarată şi o anchetă a Poliţiei, investigaţiile preliminare indicând posibilitatea ca porcii bolnavi să fi fost aduşi dintr-o zonă unde evoluează focare de PPA.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic.

Citește și: Ce ascund autoritățile în cazul maladiei care face ravagii în România

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top