Plafonul pentru programul Prima Casă, 2,5 miliarde de lei pentru 2017

27.02.2017
Plafonul pentru programul Prima Casă, 2,5 miliarde de lei pentru 2017

„Propun aprobarea plafonului pentru programul Prima casă pentru anul 2017 la 2,5 miliarde de lei.” Este afirmația făcută de ministrul de Finanțe la începutul ședinței de guvern de astăzi.

Viorel Ştefan a declarat că vor fi aprobate normele metodologice de implementare a programului ”Prima casă”. Ministrul de Finanțe a precizat că plafonul pentru acest program pentru anul 2017 va fi stabilit la nivelul de 2,5 miliarde de lei.

Ce se întâmplă cu Programul Prima Casă

”Propunerea mea vizează aprobarea plafonului pentru programul Prima casă pentru anul 2017 la nivel de 2,5 miliarde de le.”, a anunţat Viorel Ştefan.

Ca urmare a apariţiei Ordonanţei Guvernului 97/2016 se modifică legea privind programul ”Prima casă”. Însă, ministrul a spus că face o serie de propuneri privind metodologia de transpunere în derulare a programului.

”Ele vizează reducerea birocraţiei şi direcţionarea programului în special pentru construcţii noi şi construcţii consolidate”, a precizat ministrul.

Programul Prima Casă, prin care statul garantează credite destinate achiziţiei sau construcţiei de locuinţe, a fost introdus în 2009. Atunci piaţa imobiliară era blocată din cauza crizei financiare.

Garanţiile se acordă numai în lei, de către finanţatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat. De la începutul anului 2016 până la finalul lunii noiembrie au fost acordate prin acest program 32.747 garanţii. Acestea au o valoare totală de 3,1 miliarde lei, ceea ce înseamnă credite de 6,2 miliarde lei.