Plantele percep lumea fără să aibă ochi, urechi sau creier, explică Jack C Schutz, profesor la Catedra de Știință Plantelor de la Universitatea Missouri, Columbia.
Profesorul Schultz studiază interacțiunile dintre plante și insecte de patru decenii și a ajuns la câteva concluzii exatrordinre.
Plantele sunt, practic, pe nedrept percepute de noi că fiind inactive. Se luptă pentru teritoriu, caută hrană, se apără de prădători și întind capcane prăzilor. Plantele sunt la fel de vii că orice animal și, la fel că animalele, au comportament vizibil.
“Pentru a observa acest comportament, nu trebuie decât să înregistrezi video și să îl vezi apoi cu viteză marită”, spune un alt cercetător, profesorul Olivier Hamant de la Universitatea din Lyon, Franța.
Plantele se mișcă și o fac cu un scop anume, iar pentru a reuși asta, trebuie să fie într-un fel “conștiente” de ce se întâmplă în jurul lor.
Un exemplu: atunci când o omidă se plimbă pe o frunză, suntetul pe care vietatea îl produce face ca planta să producă o substanță menită să alunge pradatorul.
Plantele au fotoreceptori; nu sunt ochi propriu-ziși, dar au rol similar: le ajută să detecteze, să “vadă” lumina de care au atât de mare nevoie. Există și cazuri excepționale. De exemplu, plante precum Arabidopsis au cel puțin 11 tipuri de fotoreceptori, semnificativ mai multe decât oamenii. Iar acest lucru înseamnă că, într-un mod straniu, “văzul” unei asemenea plante e mult mai complex decât al nostru.
Și e firesc: pentru plante, lumina e mai mult decât un stimul, este hrană.
Citește și: Trebuie sa ai aceste plante in casa daca vrei sa dormi bine
Plantele mutant de la Fukushima GALERIE FOTO
Acest articol a fost actualizat la: 2017-04-28T12:35:47+03:00 12:35
Acest site foloseste cookies.
Read More