Alegeri prezidențiale Republica Moldova. Orban o felicită pe Maia Sandu, după ce a câștigat primul tur

02.11.2020
Alegeri prezidențiale Republica Moldova. Orban o felicită pe Maia Sandu, după ce a câștigat primul tur

Primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova a fost câștigat de Maia Sandu, fostul prim-ministru al Republicii. După numărarea tuturor voturilor, rezultatele au arătat că a obținut 36,16% din voturi, față de contracandidatul său, Igor Dodon, care a reușit să câștige 32,61% din voturi. În acest context, premierul României, Ludovic Orban, a felicitat-o pe Maia și speră că ea va ieși câștigătoare și în tuurl doi.

Orban se bucură pentru rezultatul obținut de Maia Sandu

După ce toate procesele-verbale, atât din țară, cât și din străinătate, au fost procesate, rezultatele au arătat că Maia Sandu a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale cu 36,16 la sută din voturi și va intra în turul al doilea, la 15 noiembrie. Contracandidatul ei, actualul președinte al țării, Igor Dodon, a căzut pe locul doi, cu o diferență de 3,5%.

În acest context, premierul Ludovic Orban i-a transmis felicitări Maiei Sandu pentru câștigarea primului tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Premierul este convins că și turul doi se va desfășura corect și toți își vor exprima dreptul la vot. În plus, are încredere în faptul că Maia va asigura celor din Republica Moldova libertatea și va aduce schimbări semnificative în plan economic și cea ce privește parcursul ei pe traiectoria europeană.

„O felicit pe Maia Sandu pentru câştigarea primului tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova. Îmi exprim convingerea că va fi respectată democraţia, că turul doi se va desfăşura în legalitate şi de respectare a dreptului la vot a fiecărui cetăţean. Transmit un mesaj de încredere în faptul că Maia Sandu poate să garanteze o Republică Moldova în care se respectă drepturile omului, care se va duce mai ferm pe traiectoria europeană, pe traiectoria unei dezvoltări economice.”, spune premierul Ludovic Orban.

Pentru reușita Maiei Sandu și-a exprimat bucuria și fostul prim-ministru al României, Mihai Tudose. Acesta a transmis că o susține pe Maia și spune că a obținut o mare performanță politică și speră că cei din Republică se vor mobiliza la fel de bine și în turul doi.

Maia Sandu a fost candidatul preferat în rândul celor din Diaspora. Din cei 149.178 de votanți, s-au mobilizat și au votat pentru fostul premier în procent de 70,12%. Pe locul al doilea la votul diasporei s-a clasat Renato Usatîi, cu 17,25% din voturi. Actualul președinte, Igor Dodon, a avut doar 3,65% din voturile celor plecați peste hotare, care au vrut să-și exercite dreptul la vot.

Clasamentul celorlalți participanți la primul tur de scrutin este următorul:

Renato Usatîi – 16,90 %

Violeta Ivanov – 6,49 %

Andrei Năstase – 3,26 %

Octavian Țîcu – 2,01 %

Tudor Deliu – 1,37 %

Articolul continua dupa publicitate

Dorin Chirtoacă – 1,20 %