Connect with us
Traian Băsescu, adevăratul motiv pentru care Iohannis a declarat stare de urgență

Politic

Băsescu: Doamna Dăncilă a făcut o nouă prostie

Traian Băsescu a declarat miercuri la depunerea semnăturilor și candidaturilor pentru alegerile europarlamentare la BEC, referitor la mutarea ambasadei Române la Ierusalim că România nu mai este un partener credibil în momentul de față.

„În politica externă totul este posibil, numai că este foarte important când o faci, cum o faci și care sunt avantajele și dezavantajele.Nimic nu e imposibil în politica externă, dar ce a făcut Guvernul prin doamna Dăncilă este o mare prostie.

De ce? În primul rând nu a fost o corelare între poziția Guvernului și a titularului de politică externă, care este președintele României. Ca să muți ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim îți trebuie un decret emis de președintele României, ori cum te angajezi tu la schimbarea ambasadei fără să ai acordul președintelui.

Doi, suntem într-un moment în care România vrea să primească voturile majoritare ale statelor membre ONU să obțină un mandat de membru nepermanent al Consiliului de Securitate. Cum credeți că va mai primi România măcar un vot de la Țările Arabe și sunt multe.

Trei, sunt 50 de ani de politică externă echilibrată în care România a fost un bun partener și un partener credibil și pentru lumea arabă și pentru palestinieni și pentru Israel, în momentul de față nu mai suntem un partener credibil pentru lumea arabă și ok, îți poți asuma o asemenea atitudine, dar cât ești de util Israelului în momentul de față în condițiile în care nu se va realiza promisiunea pentru că președintele are cu totul alt punct de vedere, deci doar ai stârit un scandal, te-ai decredibilizat, după care nici nu rezolvi problema, cât de prost să fii să faci asta”, a declarat Traian Băsescu.

Acesta a adăugat că este posibil să urmeze repersursiuni economice.

„Suntem în situația în care nu folosește nici Israelului, dimpotrivă, i-am făcut un rău. În primul rând Israelul a pierdut un partener credibil care putea pendula oricând între Tel aviv și Ramala sau Liga Arabă. Acum nu mai vine nimeni și riscul ca după această gogoașă de politică externă este ca statele arabe să nu se limiteze doar la a întrerupe într-un fel sau altul relațiile la nivelul cel mai înalt.

Iată regele Abdullah care este cel mai credibil șef de stat din lumea arabă. Îl cunosc foarte bine, m-am întâlnit de multe ori cu domnia sa, este o mare personalitate a lumii arabe. Și-a anulat vizita în România. Președintele Senatului trebuia să meargă în Maroc, a fost anunțat că Senatul amână pentru o altă dată vizita președintelui Tăriceanu în Maroc.

Problema este că s-ar putea să urmeze repercursiuni economice, spre exemplu ce s-ar întâmpla dacă Egiptul care importă între 3 și 5 milioane de tone de grâu de la noi ar spune nu mai luăm din România, luăm din Ucraina și multe altele se pot întâmpla. Noi avem după Uniunea Europeană care e primul partener, al doilea partener sunt țările arabe”, a mai ad[ugat acesta.

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei și-a anulat vizita pe care o avea planificată în România după ce premierul Viorica Dancilă a anunțat că ambasada României în Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim, potrivit site-ului Arabnews.com.

De asemenea, vizita oficială pe care trebuia să o efectueze în Maroc președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, în perioada 27-31 martie, a fost amânată, la cererea părții marocane, a anunțat Senatul.

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top