Connect with us
Şerban Valeca este de profesie inginer și a fost ministru delegat al Cercetării în guvernul Năstase, în perioada 2000-2004

Politic

Biografie: Șerban Valeca, ministrul Cercetării

Şerban Valeca a fost propus pentru funcția de ministru al Cercetării în Guvernul Grindeanu.

Şerban-Constantin Valeca s-a născut pe 23 iunie 1956 şi a absolvit Institutul Tehnologic din Bucureşti în 1981. El a fost ministru delegat al Cercetării în guvernul Năstase, în perioada 2000-2004. Acum, el preia din nou această funcție, de data asta fiind vorba de un post de ministru cu portofoliu.

Noul ministru este de profesie inginer și a activat în domeniul energiei nucleare. Valeca a fost cercetător ştiinţific şi director al Insitutului de Cercetări Nucleare din Piteşti în 1992. În 1998, el a ajuns director-adjunct al Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare.

Șerban Valeca a obținut titlul de doctor în științe inginerești. De asemenea, el a absolvit cursurile Institutului Diplomatic Român şi un curs postuniversitar la Colegiul Naţional de Apărare, în specializarea ”Conducerea strategică în domeniul securităţii naţionale”.

Noul ministru al Cercetării a publicat 11 cărţi sau cursuri şi are şapte brevete de invenţie înregistrate la OSIM. Valeca a avut și o importantă activitate publicistică. El a publicat articole în domeniul energiei atomice şi ingineriei. Acestea i-au adus titlul de profesor doctor la Universitatea din Piteşti şi calitatea de membru corespondent al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România.

Şerban-Constantin Valeca este vorbitor de engleză, franceză, japoneză şi greacă, dar admite că pe ultimele două le ştie doar la nivel de începător. El este pasionat de artele marțiale japoneze, fiind practicant de karate tradiționale din 1976. Valeca deține centura neagră, 7 DAN. A fost ales preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Karate Tradiţional şi este preşedinte european al United World Karate Federation.

Șerban Valeca a devenit deputat în anul 2000, pentru un mandat de doar opt luni. A fost numit ministru delegat pentru Cercetare în guvernul condus de către Adrian Năstase, în perioada 28 decembrie 2000 – 19 iunie 2003.

În anul 2008, el a devenit senator, iar din 2015 este preşedintele organizaţiei de Argeş a PSD.

Declarația de avere a lui Șerban Valeca

Potrivit declarației de avere din iunie 2016, Valeca deține un teren de 371mp în Pitești, primit ca moștenire în 2006 și un altul de 0.5ha, la Ștefănești. Tot în 2006, Șerban Valeca a primit moștenire și două case, în aceleași localități. El deține un autoturism Jepp din 2015.

Citește și: UPDATE: Lista OFICIALĂ de miniștri din Guvernul Grindeanu

Pe declarația de avere a lui Șerban Valeca sunt trecute bijuterii în valoare de 9000 euro și o colecție de timbre evaluată la 5000 euro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top