Connect with us
Călin Popescu Tăriceanu, atac la Comisia Europeană: „S-a ajuns la arestarea și inculparea, uneori dovedită nedreaptă a unor judecători...”

Politic

Călin Popescu Tăriceanu, atac la Comisia Europeană: „S-a ajuns la arestarea și inculparea, uneori dovedită nedreaptă a unor judecători…”

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a vorbit vineri despre statul paralel. De asemenea, a vorbit și despre atitudinea părtinitoare a Comisiei Europene și despre serviciile secrete.

La cea de-a 19-a reuniune a Asociației Senatelor din Europa care se desfăşoară vineri la Palatul Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu a susținut un discurs.

„Încă așteptăm din partea Comisiei Europene să se poziționeze și să explice de ce a desconsiderat și ingnorat sistematic semnalele de alarmă ce i-au fost trimise de anumite persoane cu priire la gravele abuzuri comise de persoane din sistemul judiciar.

Din cauza politicii părtinitoare, uneori chiar partizane, a Comisiei Europene, Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost ținut captiv de sistemul de influență ocult și metalegal, coordonat de SRI și DNA, devenind pur și simplu un alt instrument la nivel național de presiune asupra oponenților acestui sistem paralel cu statul de drept”, a spus Tăriceanu.

Citește și: Călin Popescu-Tăriceanu, primul mesaj de după mitingul PSD: „Justiția în România este bolnavă”

Tăriceanu a vorbit de asemenea și despre deturnarea luptei anticorupție de către serviciile de informații și statul paralel.

El a mai spus că sunt judecători presați public să dea sentințele cerute de procurori la presiunea SRI și despre cazuri în care judecătorii nu ar fi executat aceste cerințe și ar fi fost ei înșiși inculpați.

„După aderarea României la UE, s-a creat aici un sistem represiv asemănător cu modelul Securității din anii 50. Semnele existenței acestui sistem cu rădăcini staliniste sunt indiscutabile – arestări abuzive, plimbarea oamenilor încătușați prin fața camerelor de luat vederi, scurgerea către mass media de informații din dosare. În practică, prezumția de nevinovăție a fost abolită, iar judecătorii au fost presați în mod constant, prin amenințări directe și publice, să dea condamnările cerute de DNA, la instrucțiunea SRI”, a spus președintele Senatului.

Călin Popescu Tăriceanu, despre arestarea nedreaptă a unor judecători

„S-a ajuns arestarea și inculparea, uneori dovedită nedreaptă a unor judecători de la Înalta Curte sau de la Curtea Constituțională. Până de curând, acest sistem a fost încurajat chiar de Comisia Europeană”, a adăugat el.

Existența și tolerarea, inclusiv de către unii dintre partenerii noștri europeni, a sistemului paralel de administrare a luptei împotriva corupției a avut rezultate greu de corectat: în primul rând, România a fost portretizată ca o țară în care incidența corupției se măsoară după numărul de arestări și rechizitorii instrumentate de instituții care se dovedește astăzi că s-au lăsat ele însele corupte de exercițiul puterii nelimitate, prin deformarea mecanismelor de control și verificare reciprocă prevăzute de Constituție.

Citește și: Comisia Europeană a decis: Ridicarea MCV pentru România nu se va întâmpla în 2017

Rechizitoriile au dus la demisii la nivel înalt și în multe dintre cazuri nu existau nici măcar probe pe baza cărora să poată fi dovedită existența faptelor incriminate. Achitări de răsunet au confirmat natura politică a multor cazuri”, a spus Tăriceanu.

„În al doilea rând, acest lucru a dus și la o percepție generalizată profund nedreaptă despre România, ca o țară al cărei destin este condus politic de legiuitori și guvernanți corupți și penali. Prin urmare, au fost influențate negativ posibilitățile țării noastre de a contribui semnificativ la construcția europeană, prin continuarea pe termen nedefinit a Mecanismului de Cooperare și Verificare și prin amânarea sine die a aderării României la Schengen”, a continuat șeful Senatului.

Foto: Hepta.ro

Continue Reading
You may also like...
1 Comment

1 Comment

  1. Trandafir Cristache

    2018-06-15T15:38:09+03:00 at 15:38

    Cristache Trandafir ·
    Uite ce Tradiceanu vrea sa ajunga presedinte al Romaniei.
    Educat in familie cu tata securist.
    Un traseist de la pnl la aripa tanara retur la pnl pt ciolan de ministru, priministru, apoi prr si in final alde= aripa extrema stanga a psdragnea.
    Fondator al statului paralel, in 2005, cu (in)faimosul biletel roz de prim ministru catre presedinte basescu sa isi sprijine prietenul in justitie.
    Uite cine ne conduce ca al 2-lea(!?!) om in stat, acest agramat, cu o pondere de cca 2,5% dupa excluderea pc-constantin, cum se agita, scorneste tot felul de teme despre justitie, contribuie masiv la revizuirea legilor justitiei, noile legi, modificate fiind considerate chiar si de CCR, ca partial neconstitutionale (are si vreo alta MUSCA PE CACIULA „DECAT” minciunile de la tribunal si din declaratia de avere?).
    Face declaratii publice,oficiale care inrautatesc relatiile Romaniei cu UE si NATO. (X)
    Denigreaza pe presedintele Iohannis, ii reduce atributiile, stiind ca nu o sa ajunga niciodata presedinte!
    Tradiceanu si colegii sai, inculpati, se „gudura” pe langa dragnea, pentru a ramane la CIOLAN si candideaza la presedintie pentru a reduce procentul presedintelui Iohannis pt al doilea mandat si a-l creste pe cel al candidatului psdist.

    (X) Tradeaza si tara?!?!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top