Câte mandate are voie să aibă un președinte? Comisa de la Veneția s-a pronunțat asupra acestui subiect, după ce Putin a fost reales pentru a patra oară.
Eliminarea limitării numărului de mandate prezidenţiale constituie un regres în materie de democraţie, apreciază Comisia de la Veneţia, organism consultativ al Consiliului Europei, într-un raport dat parţial publicităţii luni.
Limitarea numărului mandatelor prezidenţiale în regimurile-sistemele prezidenţiale şi semiprezidenţiale ‘contribuie la prevenirea abuzurilor de putere şi nu restrânge în mod nejustificat drepturile aspiranţilor la funcţie, nici pe cele ale alegătorilor’, consideră experţii în drept constituţional ai Comisiei de la Veneţia.
Raportul, alcătuit la solicitarea Organizaţiei Statelor Americane, care pune sub semnul întrebării anumite practici din America Latină, ‘se sprijină pe studiul comparativ al unor ţări din Europa, Africa, Asia şi America’, precizează un comunicat de presă, preluat de AFP.
Modificarea numărului mandatelor permise face necesară ‘o revizuire constituţională’, care ‘trebuie să fie motivată de preocuparea de a ameliora funcţionarea statului şi nu de întărirea puterii şi intereselor preşedintelui în exerciţiu’, adaugă experţii.
CITESTE SI: Rezultate Alegeri Rusia Exit Poll, sondaje și parțiale: Vladimir Putin este din nou președintele Rusiei
‘Atunci când o astfel de revizuire este adoptată, ea nu ar trebui să li se aplice decât titularilor viitori ai funcţiei şi nu preşedintelui în exerciţiu’, mai afirmă Comisia de la Veneţia.
Acesta distinge cinci grupuri de state dintre cele studiate. Un prim grup de state (printre ele, Italia, Belarus, Costa Rica, Cipru, Islanda şi Venezuela), nu prevăd nicio limitare a mandatelor prezidenţiale. Într-un al doilea grup de state – printre care Chile, Elveţia şi Uruguay -, numărul de mandate succesive este limitat, dar nu şi cel total.
SUA, România, Ungaria, Algeria, Grecia, Polonia şi Africa de Sud, între altele, limitează la două mandatele posibile, fie ele succesive sau nu.
Numeroase alte state, printre care Franţa, Rusia – unde Vladimir Putin a fost reales duminică pentru un al patrulea mandat -, Austria, Bulgaria, Cehia, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia, Argentina, Brazilia, Estonia şi Finlanda, limitează la două doar numărul de mandate succesive.
În sfârşit, unele state – precum Armenia, Coreea de Sud, Malta şi Mexic – interzic orice realegere în funcţia prezidenţială.
Acest articol a fost actualizat la: 2018-03-19T19:05:08+02:00 19:05
Acest site foloseste cookies.
Read More