Gabriel Oprea, președintele fondator al UNPR a susținut declarații de presă sâmbătă, la finalul ședinței Comitetului Executiv Național.
„Am demisionat din Parlament, m-am pus la dispoziţia justiţiei, pentru că onoarea costă şi va fi întotdeauna cel mai important reper în viaţă şi în activitatea mea profesională.
Astăzi, dosarele mele sunt în instanţă, sunt publice şi pot vorbi deschis despre ele. Am încredere că justiţia va fi dreaptă şi va restabili adevărul, adevărul de necontestat – că sunt nevinovat.
Sigur că în această perioadă am aflat că în politica din România nu este nevoie de onoare, nu este apreciat faptul că eşti serios şi te ţii de cuvânt. Sigur că am înţeles că onoarea în politică este considerată naivitate”, a afirmat Gabriel Oprea într-o conferinţă de presă susţinută la sediul UNPR, conform News.ro.
„În ultimii doi ani am reflectat asupra tuturor evenimentelor petrecute în jurul meu ori în care am fost implicat cu sau fără voia mea şi am convingerea astăzi că România are nevoie de un partid ca UNPR, care face politica oamenilor. (…)
UNPR este partidul care pune mai presus de orice omul, unitatea, naţiunea. (…) Nu am fost perfecţi, dar suntem dispuşi să reparăm greşelile trecutului”, a mai declarat Gabriel Oprea.
Cât despre revenirea pe scena politică a lui Gabriel Oprea, aceasta a fost, într-un fel, anunțată de mai bine de șase luni.
„Domnul Oprea va reveni în politică, cu mai mult elan şi putere de muncă, din dorinţa de-a oferi o alternativă celor care sunt nemulţumiţi de situaţia politică şi economică actuală, din necesitatea de-a se găsi o formulă de echilibru în planul politic şi economic, în vederea asigurării unul climat favorabil de dezvoltare şi progres pentru România”,
declara, în noiembrie anul trecut, Nuțu Fonta, secretar general al UNPR.
În urmă cu mai puțin de o lună, fostul vicepremier și ministru al Apărării a ieșit în spațiul public cu o declarație de Ziua reserviștilor militari.
„Ca ministru al Apărării Naţionale, ca preşedinte al UNPR şi ca om care păstrează în suflet valorile fundamentale ale ostaşului român – onoarea, disciplina şi solidaritatea, am stabilit o relaţie strânsă cu rezerviştii militari, le-am cunoscut problemele şi i-am sprijinit cu cele mai bune soluţii.
Am luptat, alături de colegii mei, cu toată hotărârea şi fermitatea, pentru ca rezerviştii militari să fie trataţi cu demnitatea şi respectul cuvenit şi nu voi înceta vreodată să fac acest lucru”, a scris Gabriel Oprea, în mesajul semnat „Cu nemărginit respect, Gabriel Oprea, preşedinte fondator al UNPR”.
Pe 2 mai, Oprea a fost trimis în judecată de DNA pentru ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină care făcea parte din coloana sa oficială. Pe 8 iunie, Instanţa supremă a decis declinarea dosarului către Judecătoriei Sectorului 1 din Capital.
Fostul vicepremier este judecat și într-un dosar privind cumpărarea unei mașini de lux de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) pentru protecţia demnitarilor, mașină folosită de Oprea.
Acest dosar a fost reluat de la zero la Instanţa supremă, în toamna anului trecut, la fel ca dosarele lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, pe motiv de pensionare a judecătoarei Anamaria Dascălu.
Citește și: Oprea, trimis în judecată pentru ucidere din culpă în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină
În 11 mai 2016, fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de DNA în dosarul maşinii de lux DIPI, el fiind acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
În acelaşi dosar sunt judecaţi foştii şefi de la DIPI Gheorghe Nicolae, Nelu Zarnica, Nicolae Pavel şi Dănuţ Iacob, prejudiciul în dosar fiind de 410.000 de lei.