Connect with us
Guvernul Dăncilă: PSD stabileşte componenţa noului Executiv

Politic

Guvernul Dăncilă: PSD stabileşte componenţa noului Executiv

PSD se întruneşte azi, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, pentru a stabili componenţa viitorului guvern. Totul, la capătul unei săptămâni intense de negocieri cu liderii unor filiale judeţene.

Şedinţa CEx al PSD a fost programată pentru ora 11:00, iar de la ora 15:00 au fost convocate Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru a stabili calendarul audierilor miniştrilor în comisii.

UPDATE: Lista de miniștri din Guvernul Dăncilă. Surprizele din noul Executiv PSD-ALDE

UPDATE ORA 11:30  Biroul Politic Central al ALDE a validat, vineri, lista cu propunerile de miniştri din partea acestei formaţiuni pentru Cabinetul Dăncilă, cei patru miniştri din Guvernul Tudose urmând să îşi păstreze portofoliile, au informat surse din partid.

Cele patru propuneri ale ALDE sunt:

  • Graţiela Gavrilescu pentru Ministerul Mediului
  • Teodor Meleşcanu pentru Ministerul Afacerilor Externe,
  • Viorel Ilie la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul
  • Toma Petcu pentru Ministerul Energiei

UPDATE ORA 11.00 Premierul desemnat Viorica Dăncilă a anunţat că în noul Guvern vor fi şi nume noi, dar şi miniştri din vechiul Cabinet.

″Împreună cu liderii PSD-ALDE am evaluat propunerile făcute pentru viitorii miniştri (…) Sunt şi nume noi, dar sunt şi miniştri din vechiul Guvern”, a declarat Viorica Dăncilă înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, potrivit Agerpres.

Dăncilă a spus că urmează să meargă şi la reuniunea ALDE

“O să merg la reuniunea ALDE. Este foarte strâns timpul şi cred că trebuie să le acord timp mult mai mult de discuţii colegilor noştri din coaliţia de guvernare”, a adăugat premierul desemnat.

Întrebată ce îi transmite preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu miniştrii care au probleme de integritate, Dăncilă a răspuns:

″În acest moment, eu sunt propunerea coaliţiei majoritare pentru funcţia de premier, făcută către domnul preşedinte Iohannis. Domnul preşedinte Iohannis a făcut desemnarea către Parlament. Nu pot să vă dau în acest moment declaraţii ca şi prim-ministru, în condiţiile în care încă nu sunt prim-ministru”.

UPDATE ORA 10.55 Ministrul Sănătății Florian Bodog a anunțat înainte de începerea ședinței PSD că a decis să nu mai candideze pentru încă un mandat.

UPDATE ORA 10.53 Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, a declarat că nu va mai rămâne în viitorul Guvern.

“Am şi anunţat că nu mai rămân. Nu mi-am dat demisia, dar am anunţat că nu doresc să mai continui”, a spus Petrea, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, potrivit Agerpres.

Întrebat de ce a luat această decizie, Petrea a invocat motive personale

UPDATE ORA 10.40 Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat la începutul şedinţei CEx al PSD că a avut o relaţie bună cu actualul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, dar organizaţia Bucureşti o susţine pentru acest portofoliu pe Rodica Nassar, iar pentru Educaţie pe Ecaterina Andronescu, în timp ce pentru Cultură îl propune pe actorul George Ivaşcu.

Ea a mai spus că organizaţia Bucureşti o susţine, de asemenea, pe Rovana Plumb pentru funcţia de vicepremier.

“Am avut o relaţie profesională bună şi constructivă cu domnul Bodog, nu am ce să îi reproşez, dar noi ne-am dori să ocupe această poziţie Rodica Nasar, preşedinta PSD Sector 2. La fel cum propunerea noastră pentru Ministerul Educaţiei este Ecaterina Andronescu, iar pentru postul de ministru al Culturii îl susţinem pe actorul George Ivaşcu. Ne-am dori ca şi organizaţia PSD Bucureşti să aibă reprezentanţi în guvern”, a declarat Firea, potrivit News.ro.

De asemenea, PSD Bucureşti o susţine pe Rovana Plumb pentru funcţia de vicepremier, a mai spus Gabriela Firea. “Eu cred că experienţa o va ajuta să aibă rezultate foarte bune în acest post”, a adăugat Gabriela Firea.

UPDATE ORA 10.30 Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că au avut loc consultări privind lista noului Guvern, precizând că unele propuneri n-au fost acceptate de premierul desemnat Viorica Dăncilă.

“Au fost consultări cu preşedinţii organizaţiilor judeţene, au fost propuneri, unele n-au fost acceptate de doamna Dăncilă. S-ar putea să fie două-trei domenii unde să fie mai multe opţiuni şi se va tranşa prin vot, dar la fiecare propunere va fi vot nominal”, a declarat Dragnea, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă vicepremierul Paul Stănescu va rămâne în viitorul Guvern, Dragnea a răspuns

“Domnul Paul Stănescu a anunţat ce va face, în cazul în care instanţa va decide (…) redeschiderea dosarului, nu ştiu exact foarte bine. A zis că îşi prezintă demisia”.

De asemenea, chestionat dacă va avea grijă ca pe lista miniştrilor din noul Cabinet să nu fie vreun ministru cu probleme de integritate, Dragnea a spus:

“Nu cred că va fi niciun ministru cu astfel de probleme”.

În ceea ce priveşte o eventuală prezenţă a Rovanei Plumb în viitorul Guvern, liderul PSD a făcut referire la faptul că cererea DNA care o viza pe aceasta a fost respinsă în Parlament.

“Dar Rovana Plumb ce probleme are? (…) Din moment ce a fost respinsă (cererea DNA – n.r.), înseamnă că nu are nicio calitate (în dosar, n.r.)”, a arătat Dragnea.

Totodată, liderul PSD a precizat că nu i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis o listă cu opţiuni de miniştri ale PSD. “Nu pot să-i trimit preşedintelui o listă cu opţiuni”, a mai afirmat Dragnea.

UPDATE ORA 09:30 Ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, a anunţat că nu va face parte din viitoarea echipă guvernamentală condusă de Viorica Dăncilă, potrivit news.ro.

“Vă anunţ că o să mă retrag, dar o să rămân un partener al sportului şi al organizaţiilor de tineret”, a declarat Dunca.

Liviu Dragnea, a declarat, luni, că toate filialele vor putea face propuneri pentru posturi în Guvern.

De altfel, în această săptămână au avut loc negocieri intense cu unii lideri ai filialelor PSD, care încearcă să îşi impună reprezentanţi în Guvern.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top