Politic

Iohannis despre Legile Justiţiei: Legiferarea este proastă, rezultatul îngrijorător

Legile Justiţiei au devenit cel mai dezbătut subiect public de când PSD este la guvernare, iar calitatea legiferării este foarte proastă, a afirmat joi preşedintele Klaus Iohannis.

„Legile Justiţiei au devenit cel mai dezbătut subiect public de când PSD se află la guvernare, ceea ce spune totul despre priorităţile acestui partid. Au început cu celebra Ordonanţă 13 şi au continuat cu modificările legilor în Parlament. Suntem într-o situaţie delicată şi asta numai şi numai din cauza modului în care coaliţia majoritară a ştiut să legifereze într-un mod lipsit de transparenţă.

Cu toate că au fost nenumărate semnale de atenţionare, inclusiv din CSM, care răspunde de independenţa Justiţiei, au legiferat cum au dorit. Şi cum m-am exprimat acum câteva zile – legiferează prost. Calitatea legiferării este proastă şi rezultatul este foarte, foarte îngrijorător”, a precizat şeful statului, într-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni.

Ce alte declarații a mai făcut președintele Klaus Iohannis

– Tema o reprezintă legile Justiţiei care au devenit cel mai dezbătut subiect public de când PSD a venit la Guvernare, ceea ce spune totul despre priorităţile acestui partid.

– Suntem într-o situaţie delicată din cauza modului în care Coaliţa a ştiut să legifereze într-un mod lipsit de transparenţă.

Klaus Iohannis a promulgat modificările la legea 304 privind organizarea judiciară

– Au legiferat cum au dorit. Calitatea este proastă, iar rezultatul e foarte îngrijorător

– Am reuşit până acum să ferim legile justiţiei de cele mai nocive modificări. Legile adoptate au fost supuse controlului constituţional. CCR a găsit în 4 ocazii diferite neconcordanţe.

– Asupra acestor legi s-a pronunţat şi Comisia de la Veneţia. Arată fără echivoc că modificările afectează independenţa sistemului de Justiţie

– Un singur exemplu grăitor: Comisia spune că ansamblul modificărilor afectează independenţa procurorilor şi judecătorilor. Aşa ceva în România nu trebuie să se întâmple.

– Legile Justiţiei trebuie revizuite urgent în Parlament. România este membru cu drepturi depline în UE, dar din acest statut derivă şi obligaţii, inclusiv funcţionarea justiţiei. Este imposibil să construim un sistem de Justiţie care contravine normelor europene, care ignoră valorile Europene. O nesocotire a concluziilor Comisiei de la Veneţia ar echivala cu o îndepărtate de facto de la normele europene.

Share
Scris de
Ais Cristian