Politic

Iohannis sugerează că nu e de acord cu numirea Adinei Florea la șefia DNA

Președintele Klaus Iohannis a lăsat joi să se înțeleagă în timpul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles că nu o va numi pe Adina Florea la șefia DNA, explicând că în fruntea Parchetului anticorupție este nevoie de o persoană independentă și hotărâtă să își asume lupta anticorupție.

„Nu e admisibil să facem pași înapoi în lupta anticorupție”

România nu poate să facă pași înapoi în lupta anticorupție, nu voi accepta niciodată așa ceva. Pentru asta DNA are nevoie de o persoană independentă, o persoană hotărâtă care să își asume această luptă dificilă, grea, dar o luptă dreaptă.

Nu e admisibil să facem pași înapoi în lupta anticorupție. Apar probleme grave în felul cum se aplică procedurile: avem aviz negativ de la CSM, care trebuie să ne dea de gândit.

Citește și: Tudorel Toader a ignorat avizul CSM: Adina Florea, propusă la șefia DNA

Am solicitat departamentului de resort să verifice legalitatea acestei propuneri. Nu voi accepta nimic ce ar reprezenta un pas înapoi în lupta anticorupție. Voi studia documentele înaintate pentru nominalizare după care o să vorbim acasă mai multe”, a declarat Klaus Iohannis la Bruxelles, unde participă la reuniunea Consiliului European.

Secția de procurori din CSM a dat aviz negativ propunerii lui Tudorel Toader pentru șefia DNA, Adina Florea

Votul a fost 6 – 1, practic toţi procurorii din CSM au votat împotriva Adinei Florea şi doar ministrul Justiției a votat pentru.

În motivarea avizului, publicată de g4media.ro, Adina Florea este criticată de procurorii din CSM, aceștia considerând că dovedeşte superficialitate în exercitarea atribuţiilor, că are o rezistenţă scăzută la stres și are sincope în ceea ce privește onestitatea şi imparţialitatea.

Secția pentru procurori a concluzionat că Florea nu cunoaşte modul concret în care se desfăşoară activitatea în cadrul unităţii/structurii pentru a cărei conducere candidează.

Totodată, propunerea lui Toader a făcut unele declarații bizare la audierile din CSM, după cum se poate vedea în motivare.

Iată motivarea în cazul Adinei Florea

“Analizând răspunsurile candidatei la interviu, Secţia pentru procurori reţine că aceasta nu a demonstrat o conştientizare adecvată a diferenţei şi interdependenţei dintre principiul independenţei procurorului şi cel al subordonării ierarhice, aspect deosebit de important mai ales în contextul exercitării unei funcţii de conducere în cadrul Ministerului Public.

În acest sens, referitor la alegaţia “Eu nu am fost niciodată un procuror independent, lucrez la în Ministerul Public”, Secţia pentru procurori remarcă existenţa unei confuzii evidente referitoare la noţiunea de independenţă, împrejurare de neconceput într-un astfel de cadru (….)

Confuzia doamnei procuror este cu atât mai gravă cu cât denotă o atitudine ideatică submisivă, care nu este congruentă cu calităţile necesare persoanei ce va deţine cea mai înaltă funcţie de la nivelul DNA.

Secţia pentru procurori apreciază că, la nivelul întregului sistem şi cu atât mai mult la nivelul DNA, este necesar a se asigura ocuparea funcţiilor de conducere de către persoane care să reprezinte o garanţie a independenţei şi imparţialităţii înfăptuirii justiţiei. Citește continuarea AICI.

Share
Scris de
Vlad Mirabela