Președintele Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles, le-a vorbit jurnaliștilor despre viitorul premier și despre criza politică generată după moțiunea de cenzură a PSD-ALDE contra Guvernului Grindeanu.
Klaus Iohannis a afirmat că va avea luni discuții cu toate partidele, după care va face o evaluare „proprie”. „Vreau să cunosc toate opiniile, după care voi trece la desemnarea unei persoane”, a spus șeful statului.
El a făcut și un portret al viitorului premier.
„Premierul trebuie să fie o persoană integră, o persoană care nu are probleme penale, care mă convinge că are capacitatea să conducă un guvern și o persoană care are o majoritate parlamentară în spate”, a mai spus președintele.
Klaus Iohannis a mai afirmat că alegerile anticipate sunt o posibilitate, dar că pentru declanșarea lor „e nevoie să intrăm într-o criză profundă”, adâugând că „eu nu-mi doresc așa ceva”.
Președintele a clarificat și problema miniștrilor demisionari care au revenit asupra deciziei de a demisiona.
„Discuțiile despre demisie sunt inutile. Un ministru este în funcție până când îl eliberez prin decret prezidențial, ceea ce nu am făcut încă, sau se validează un nou guvern de către Parlament și atunci activitatea vechilor miniștri încetează din oficiu. Toată discuția este artificială. Cred că este evident pentru toată lumea că nu o să mă apuc să numesc miniștrii pentru două zile”, a declarat Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, el având programată şi o întâlnire cu noul preşedinte al Franţei pe agenda discuţiilor fiind chestiuni care ţin de relaţiile bilaterale, afaceri europene şi dosare internaţionale. Imediat după întâlnire, cei doi şefi de stat vor participa la prima sesiune de lucru a Consiliului European.
„Principalele subiecte de pe agenda reuniunii se referă la securitate şi apărare, ocupare, creştere economică şi competitivitate, migraţie, schimbări climatice. Vor fi discutate, de asemenea, iniţiativele lansate de Comisia Europeană în contextul Strategiei privind Piaţa Unică Digitală, precum şi relaţiile externe ale Uniunii Europene. Totodată, vor fi trecute în revistă şi cele mai recente evoluţii legate de negocierile privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană”, informează Adminstraţia Prezidenţială.
Toate consultările vor avea loc în cursul zilei de luni, începând cu ora 15.00, când PSD şi ALDE vor fi chemate împreună la discuţii cu preşedintele Iohannis. După PSD şi ALDE vor veni liberalii, de la ora 16.00, iar apoi USR, PMP, UDMR şi grupul minorităţilor, care vor avea la dispoziţie doar 30 de minute pentru discuţii.
Conform Constituției, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Citește și: Reacția președintelui Klaus Iohannis, după ce Guvernul Grindeanu a fost demis prin moțiune
Acest site foloseste cookies.
Read More
Vezi comentarii
Macar Primul-Ministru sa fie nepatat, caci ceilalti, in frunte cu Presedintele, sunt vai de capul lor!!! Rade harb de oala sparta!!!