Connect with us

Politic

Klaus Iohannis, declarație de presă – Președintele a semnat decretul de eliberare din funcție a generalului Coldea

Președintele Klaus Iohannis a făcut o declarație de presă, marți seara, la ora 18.00. Președintele a anunțat că a semnat decretele pentru eliberarea din funcție și trecerea în rezervă a generalului Florian Coldea.

Iohannis a vorbit și despre relația dintre serviciile de securitate și Parlament. Acesta a spus că, pentru ca serviciile să își facă treaba, trebuiesc trasate două linii roșii referitoare la modul în care acestea se raportează la politicieni.

Preşedintele a afirmat că aceste aspecte trebuie clarificate foarte bine, subliniind că Parlamentul va trebui să ia în discuţie aceste chestiuni şi să le lămurească.

Declarații Klaus Iohannis:

Am semnat cele două decrete care îl privesc pe generalul Coldea. Este vorba de eliberarea din funcție si trecea în rezerva. În aceste zile s-a discutat mult despre serviciile secrete. Acestea sunt foarte importante pentru securitatea națională. Ele își fac treaba iar opinia publică nu știe multe despre ce fac.

La prima vederea aceste discuții pot părea contraproductive. Însă eu cred ca este bine că s-a discutat despre Serviciile secrete și despre controlul parlamentar. S-a discutat și despre comisiile care trebuie să verifice activitatea serviciilor.

Vreau să subliniez câteva lucruri: pentru ca serviciile secrete să-și facă treaba bine este important sa trasăm două linii roșii. Una, la cum se relaționează serviciile la politica. Mai simplu, dacă e bine sau nu ca serviciile să se amestece în politică. Acest lucru trebuie clarificat. Părerea mea este ca nu e bine ca ele să se amestece.

A doua linie roșie trebuie să definească cât de mult și cum se pot implica politicienii în treaba serviciilor secrete, cum e cu politizarea lor. După părerea mea, nici aceasta nu este bună.

Dacă vrem servicii secrete puternice și politicieni liniștiți, este clar nevoie de un control parlamentar efectiv, eficient și transparent. Parlamentul trebuie să aibă un control puternic dar nu partinic. Nu se poate ca politica unui partid să definească modul în care se face controlul. Pentru asta este nevoie de negocieri puternice între putere și opoziție. Ambii trebuie să se implice în aceste comisii. Serviciile secrete și procedurile rămân mereu. Toți românii își doresc ca serviciile să fie bine conduse și să garanteze partea lor de securitate națională.

Aceste lucruri ar trebui discutate de noul Parlament. Acesta are multă treabă în domeniul securității naționale. Am constat că este nevoie de modernizarea sau îmbunătățirea a cel puțin 12 legi, dintre care jumătate se referă la munca și activitatea acestora. Singurul scop este îmbunătățirea sistemului de securitate națională.

Avem o nouă majoritate în Parlament. Aceasta are evident un rol foarte important, rolul hotărâtor în felul în care se abordează aceste chestiuni. Această majoritate cred că va trebui să dovedească dacă este matură sau mai are de lucru. Măsura maturității noii majorități va fi felul în care abordează legislația în domeniul securității naționale și a legilor justiției. În special în cazul abordării de tip amnistie și grațiere. Deocamdată noua majoritate nu a făcut nimic. Și-au impus șefi de comisii și au votat lucruri din campanie, însă asta a fost ușor.

Vom avea o majoritate care face jocurile în Parlament, care va dori să albească dosarele celor incriminați? Sau vom avea o majoritate matură care va veni lângă președinte pentru ca împreună să garanteze siguranța națională și statul de drept? Eu îmi doresc a doua variantă. O aștept.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top