Președintele Klaus Iohannis tocmai ce a susținut o declarație de presă la Palatul Cotroceni legat de măsurile de relaxare. Astfel, după 15 mai deplasarea în afara localităților se va putea face, dar doar cu declarația pe propria răspundere. În interiorul localităților s-a renunțat la declarația pe propria răspundere. De asemenea, în ceea ce privește bisericile, vor fi posibile doar slujbele ținute în aer liber.
După 15 mai vom trece de la starea de urgență la starea de alertă ceea ce înseamnă o relaxare graduală a măsurilor. Ne vom recăpăta o parte din libertatea de mișcare, iar unele companii își vor relua activitatea economică. Chiar dacă vom putea ieși din locuințe mai des, tot noi trebuie să avem grijă de propria igienă.
Masca și mănușile ne protejează de noul virus, iar spălatul frecvent al mâinilor este recomandat. Contactul fizic cu alți oameni nu este încurajat, așa că ar fi bine să nu dai mâna cu alți oameni sau să vă îmbrățișați sau sărutați. Nici în tren sau alte mijloace de transport nu este bine să pui mâna pe bară sau alte obiecte atinse des de mulți oameni. Președintele a declarat următoarele:
„Din păcate epidemia Covid 19 este încă între noi. Nu este momentul să ne relaxăm prea mult. Ne apropiem de numărul de 1000 de victime. Avem sute de cazuri noi. Totuși se apropie data de 15 mai când se termină starea de urgență și vom intra într-o altă formă de organizare, starea de alertă. Foarte mulți români se întreabă și ne întreabă ce se schimbă după 15 mai.
În primul rând aș menționa ce devine obligatoriu. Sunt lucruri foarte simple dar foarte importante.
Devine obligatoriu portul măștii atunci când ne găsim în spații interioare. De exemplu când mergem la magazin sau să cumpărăm alimente sau când mergem cu transportul public în comun.
Este obligatorie păstrarea unei distanțe între persoane de 1,5 metri. adică distanța a două brațe.
Igiena mâinilor devine obligatorie și e importantă. Trebuie să ne spălăm pe mâini cât se poate de des.
Ce se redeschide?
Nu este cazul să ne relaxăm dar anumite activități trebuie reluate.
Se redeschide parțial comerțul. Se pot redeschide magazinele care au acces direct din stradă. Se redeschid saloanele de îngrijire personală, se redeschid muzeele. Recomandăm autorităților locale ca din 15 mai să redeschidă parcurile pentru public.
La ce se renunță?
Se renunță la obligația de a sta acasă și la obligația unei declarații când ne deplasăm în interiorul localității. Nu trebuie să exagerăm însă.
Ce rămâne obligatoriu?
Este interzisă deplasarea în afara localității cu excepții. Sunt excepții naturale. Cine merge la servicu, merge, se poate ieși pentru munci agricole, pentru sporturi individuale.
Totuși, când ieșim din localitate este nevoie de o declarație. Mai puțin în zonele metropolitane. Dacă mergeți de exemplu din București în provincie, aveți nevoie de o declarație scrisă.
Bisericile. Serviciile religioase vor fi reluate în prima fază în curtea bisericii, deci în exterior. Credincioșii vor purta mască și vor păstra distanța de 1,5 metri. În a doua și a treia etapă aceste condiții vor fi rediscutate.
Sportivii pot intra în cantonament, dar vor începe doar pregătirile. Competițiile nu vor începe în această etapă.
Mă adresez Parlamentului, care are în lucru o lege care reglementează cum se gestionează starea de alertă. Este nevoie urgentă de această lege și solicit parlamentarilor să decidă pe această lege cu maximă celeritate.”
Așadar vom putea ieși din case fără declarație pentru motive bine întemeiate. Pentru ieșirea din localități vom avea încă nevoie de declarație. Masca rămâne obligatorie pentru spațiile publice închise si transportul în comun. Sportivii au voie să se antreneze, dar competițiile încă nu sunt posibile.
Acest site foloseste cookies.
Read More