Connect with us
Klaus Iohannis, noi declarații despre chestiunea politicii externe: "Astfel de abordări dăunează grav României"

Politic

Klaus Iohannis, noi declarații despre chestiunea politicii externe: „Astfel de abordări dăunează grav României”

Președintele Klaus Iohannis a făcut noi declarații în ceea ce privește politica externă, subliniind că în această chestiune colaborarea Guvernului cu Președinția „nu este opţională, este obligatorie”.

„În chestiunea politicii externe, colaborarea nu este opţională, este obligatorie, nu există sau cel puţin nu ar trebui să existe abordări diferite”, a declarat Iohannis la Sofia, unde participă la reuniunea informală a Consiliului European şi la Summitul UE – Balcanii de Vest.

Potrivit şefului statului, România va fi puternică doar dacă va vorbi „pe o singură voce” în chestiunile externe.

„Acest lucru a fost bine înţeles de toată lumea”, a arătat Iohannis.

El a subliniat că este important să existe discuţii pentru lucruri care privesc România, dar că acest lucru trebuie să se desfăşoare în România.

„Nu vreau să cădem în extrema cealaltă să nu discutăm lucruri care ne privesc, deci sunt lucruri care ne privesc şi este bine să fie discutate, fără a discuta nu o să ajungem la nicio concluzie, însă, şi aici este foarte important, aceste discuţii trebuie să se desfăşoare în România cu specialişti, şi nu în faţa publicului global.

Abordarea pe care am criticat-o a fost că s-au dus în Israel şi fără să se consulte cu mine, fără să se consulte măcar cu specialişti pe politică externă. S-au găsit vorbind despre mutarea ambasadei. Aşa ceva nu se face, pur şi simplu, nu se face. Nu că nu ar fi frumos, nu că ar denota o educaţie selectă, nu, astfel de abordări dăunează grav României şi din acest motiv nu trebuie să aibă loc”, a argumentat şeful statului.

Iohannis a precizat că a fost foarte bine primit la reuniunea informală a Consiliului European de miercuri seară.

„Eu am fost foarte bine primit. Întotdeauna sunt bine primit şi cred că trebuie să fie foarte clar: noi facem parte cu adevărat din UE, că reuşim să gafăm din când în când este iarăşi adevărat, dar aici vorbim de o integrare pe care ne-o dorim a fi tot mai solidă şi cred că încolo ne îndreptăm”, a afirmat Iohannis.

Klaus Iohannis dezvăluie ce a spus CE despre mutarea ambasadelor din Israel

La întâlnirea informală a Consiliului European de miercuri seară, a spus el, nu s-a discutat despre mutarea ambasadei din Israel.

„Această chestie nu a fost discutată, nu a fost pe ordinea de zi a întâlnirii informale şi nu au fost discuţii pe această temă nici măcar în particular, pe lângă întâlnire”, a menţionat şeful statului.

Potrivit preşedintelui, nu s-a pus problema nici să fie o altă rezoluţie pe care Consiliul European să o adopte în privinţa relocării ambasadelor din Israel.

„Nu s-a pus această problemă şi cred că noi avem o rezoluţie care este destul de clară. Nu a semnalat nimeni acum nevoia unei noi declaraţii pe această temă. Cu toţii am regretat că la graniţa cu Fâşia Gaza au fost atâtea victime, dar despre chestiunea mutării nu s-a discutat”, a mai spus Iohannis.

Pe agenda reuniunii s-a aflat tema acordului nuclear cu Iran, deoarece trei ţări europene sunt semnatare ale acestui document.

„Se va merge pe linia păstrării acordului nuclear”, a explicat şeful statului.

Totodată, reprezentanţi ai Comisiei Europene au prezentat abordarea privind taxele vamale cu SUA.

„Vom merge pe linia renegocierii. Deci, se va continua discuţia cu reprezentanţii SUA. Se va căuta o soluţie, dar toate acestea fără a fi sub presiune. Noi suntem parteneri, vrem să rămânem parteneri, deci vrem să negociem în aşa fel încât toate părţile să fie satisfăcute”, a spus şeful statului.

Citește și: Viorica Dăncilă, despre întâlnirea cu Iohannis: „Nu, nu mi-a cerut demisia”

Citește și: Concluziile întâlnirii Iohannis – Dăncilă. Ce au discutat președintele și premierul

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top