Connect with us
Klaus Iohannis: "Nu au fost întrunite condițiile pentru desemnarea unui premier"

Politic

Klaus Iohannis: „Nu au fost întrunite condițiile pentru desemnarea unui premier”

Klaus Iohannis a declarat că nu au fost întrunite condițiile pentru desemnarea unui premier. Luni, 14 decembrie, a avut loc prima rundă de negocieri cu reprezentanții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în viitorul Parlament. La finalul negocierilor, șeful statului a oferit câteva declarații de presă în care a precizat că nu sunt întrunite condițiile pentru desemnarea unui nou premier.

Încă o rundă de negocieri

Șeful statului a precizat că este nevoie de cel puțin încă o rundă de consultări cu reprezentanții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în viitorul Parlament. Totuși, Iohannis a ținut să sublinieze că prima rundă de consultări a dus la un schimb de opinii bun între ele și reprezentanții formațiunilor politice.

„Această primă rundă de consultări a dus la un schimb de opinii bun între reprezentanţii acestor formaţiuni şi mine, însă pot să spun că astăzi nu sunt încă întrunite condiţiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern”, a declarat şeful statului, într-o conferință de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

Amintim că președintele Klaus Iohannis a purtat discuții cu reprezentanţii PSD, PNL, USR PLUS, AUR, UDMR şi cei ai minorităţilor naţionale reprezentate în Parlament.

„Am primit astăzi chiar câteva propuneri (n.r. de premier), însă cred că este nevoie de cel puţin încă o rundă de consultări până când lucrurile se cristalizează”, a declarat Iohannis.

Prim ministru interimar al României este Ministrul Apărării Nicolae Ciucă. Ludovic Orban și-a depus mandatul la o zi după alegerile parlamentare din 6 decembrie. El a declarat că nu se cramponează de o funcție.

„Având în vedere că Biroul Electoral Central a comunicat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare, acum sunt îndeplinite condiţiile pentru convocarea noului Parlament şi pot să vă informez că intenţionez să convoc noul Parlament pentru data de 21 decembrie, săptămâna viitoare. Luni se va constitui noul Parlament”, a afirmat şeful statului.

În locul lui, Iohannis l-a numit pe Nicolae Ciucă premier interimar. Propunerea PNL pentru această funcție este Florin Cîțu – Ministrul Finanțelor, în timp ce propunerea PSD este Alexandru Rafila.

Cel din urmă se află în izolare la domiciliu după ce a fost infectat cu noul coronavirus.

Astăzi (marți, 15 decembrie), președintele Klaus Iohannis se întâlnește cu liderul PNL Ludovic Orban.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top