Categorii Politic

Klaus Iohannis pregătit pentru al doilea mandat! ”Sunt ferm hotărât să candidez…”

Veșt mari pentru România! Deja se pregătesc candidații pentru președenție. Primul care și-a anunțat noua candidatură a fost chiar Preşedintele Klaus Iohannis. Anunțul a fost făcut  sâmbătă la Sibiu.

„Am luat o decizie importantă şi vreau să vă comunicat acum, în această dimineaţă frumoasă. Sunt ferm hotărât să candidez pentru un nou mandat de preşedinte al României”, a spus Klaus Iohannis.

Şeful statului a făcut acest anunţ la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal”, înainte să participe la reuniunea de 40 de ani cu foşti colegi. Iohannis a fost profesor de Fizică la acest liceu din Sibiu.

„Bună dimineața! Am luat o decizie importantă și vreau să o comunic acum, aici, în această dimineață frumoasă. Sunt ferm hotărât să candidez pentru încă un mandat de președinte al României”, a fost anunțul scurt făcut de Klaus Iohannis, potrivit digi24.ro.

Care a fost reacția publicului

Imediat, din public, s-a auzit o voce: „Bravo! Forța Iohannis!”

Șeful statului se află sâmbătă dimineață la Sibiu pentru a se întâlni cu foștii colegi, la 40 de ani de la terminarea Colegiului Naţional „Samuel von Brukenthal”.

Citește și: Ce are de gând Iohannis cu revocarea Laurei Codruța Kovesi. Nou atac la Liviu Dragnea!

Klaus Iohannis se află la primul mandat de preşedinte, câştigat în anul 2014.

Următoarele alegeri prezidenţiale vor avea loc în toamna anului 2019, iar potrivit Constituţiei, nicio persoană nu poate îndeplini funcţia de Preşedinte al României decât pentru cel mult două mandate. Acestea pot fi şi succesive.

Klaus Iohannis participă la întâlnirea festivă a promoţiei 1974 – 1978. În 2017, Klaus Iohannis a fost prezent la Sibiu pentru reuniunea de 20 de ani a unei alte clase, la care a fost diriginte

Prima candidatură

La data de 27 septembrie 2014, Klaus Iohannis și-a lansat candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2 noiembrie. Această lansare a avut loc printr-un miting în fața Palatului Victoria (sediul Guvernului României), sub sloganul „România lucrului bine făcut”

În primul tur de scrutin, pe 2 noiembrie, Klaus Iohannis a strâns un număr de 2.881.406 voturi, reprezentând 30,37% din totalul voturilor exprimate, prezența la vot fiind de 9.723.232 persoane (53.17% din populația cu drept de vot) și existând 14 candidați înscriși în cursă.

Astfel, primarul Sibiului s-a clasat pe locul doi, după prim-ministrul Victor Ponta, care a strâns 3.836.093 de voturi, reprezentând 40,44% din totalul voturilor exprimate.

În campania pentru al doilea tur de scrutin, Iohannis a decis să nu negocieze susținere condiționată cu niciunul dintre candidații eliminați în primul tur, deoarece „nu concep[e] să fie tranzacționate voturile românilor ca o marfă”

Cu toate acestea, când Monica Macovei i-a cerut să semneze un document prin care se angaja să protejeze statul de drept, el l-a semnat, afirmând că programul său conține deja tot ce conține și documentul.

După ce Iohannis a semnat, Macovei a declarat că ea personal îl va vota în turul al doilea sugerând că nu are căderea să indice votanților ei dacă și cu cine să voteze în turul al doilea.

În campania pentru turul al doilea, pe lângă sloganul „România lucrului bine făcut”, a apărut în spațiul on-line, pe rețelele sociale, o mișcare de campanie negativă la adresa lui Victor Ponta.

Al doilea tur de scrutin s-a desfășurat în data de 16 noiembrie 2014. Deși sondajele de opinie efectuate la ieșirea de la urne indicau un scor strâns, Iohannis a câștigat detașat, obținând 54,43% din voturi.

Acest articol a fost actualizat la: 2018-06-23T11:58:27+03:00 11:58

Share
Scris de
Apetrii Tora

Acest site foloseste cookies.

Read More