Politic

Klaus Iohannis solicită Guvernului să retragă ordonanțele privind grațierea și modificarea Codului Penal

Președintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului să retragă Ordonanțele privind grațierea șu modificarea Codului Penal.

Șeful statului a afirmat că vocile autorizate din Justiție spun că aceste ordonanțe ar fi făcute cu dedicație.

Proiectele de Ordonanțe de Urgență privind grațierea și modificarea Codurilor penale sunt neavenite, inacceptabile şi par a fi făcute cu dedicație, o spun cele mai autorizate voci din Justiție. Parchetul General, DNA, Înalta Curte de Casație şi Justiție, DIICOT, asociațiile magistraților și organizații ale societății civile s-au pronunțat ferm împotriva modificării cadrului legislativ referitor la corupție, abuz în serviciu și integritate, în regim de urgenţă, fără analize obiective şi în condiţii de totală netransparenţă. Sunt suficiente argumente care să determine Guvernul să retragă aceste Ordonanțe de Urgenţă, a scris președintele Klaus Iohannis pe Facebook.

Ministerul Justiţiei a elaborat proiectul de ordonanţă de urgenţă privind graţierea unor deţinuţi aducând ca argument problema supraaglomerării din penitenciare.

Citește și: Ministrul Justiției pregătește o lege a grațierii care vizează în jur de 2500 de condamnați

Proiectul de ordonanţă de urgenţă prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale. Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Acest articol a fost actualizat la: 2017-01-20T13:10:31+02:00 13:10

Share
Scris de
Catalin Nae

Acest site foloseste cookies.

Read More