Connect with us
Liviu Dragnea: „Este exclusă o ordonanță de urgență privind Codurile penale”

Politic

Liviu Dragnea: „Este exclusă o ordonanță de urgență privind Codurile penale”

Adoptarea unei ordonanţe de urgenţă privind Codurile penale este exclusă, potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al PSD.

Întrebat de jurnalişti, luni, la Parlament, dacă este exclusă în acest moment o ordonanţă de urgenţă privind Codurile penale, Dragnea a răspuns: „Da”.

Tot astăzi, și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a vorbit despre Codurile Penale.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat că ministrul Justiţiei a elaborat un rezumat al modificărilor la Codurile penale care urmează să fie comunicat partenerilor europeni şi SUA.

„Am avut astăzi o reuniune a Coaliţiei la care a participat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, dar şi premierul Viorica Dăncilă.(…) Am discutat despre necesitatea ca ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să elaboreze un document, înţeleg că l-a şi terminat, pe care MAE şi Ministerul pentru Afaceri Europene să îl comunice partenerilor noştri. Documentul vizează un rezumat al modificărilor pe care urmează să le adoptăm pe Codul penal şi Codul de procedură penală. Cred că este nevoie de o informare corectă, obiectivă, a ceea ce se urmăreşte în Parlament. Am văzut o serie de ştiri false (…) cu privire la anumite aşa-zisele modificări care ar urma să se facă în Cpp şi Cp. Subliniez că ne aliniem la practicile europene”, a afirmat Tăriceanu luni la Senat.

Citește și: Reacția DNA la modificările Codurilor de procedură penală: „Unele modificări dau naștere la interpretări în favoarea inculpatului”

El susţine că, prin campania de combatere a corupţiei, România este singura ţară din Europa asupra căreia s-a pus „o etichetă de ţară coruptă”.

„Acest lucru ne dezavantajează din foarte multe puncte de vedere, nu numai al imaginii şi al percepţiei străinilor şi al românilor în legătură cu ţara noastră, dar evident şi în ceea ce înseamnă relaţiile politice. România este astăzi marcată, oamenii îşi pun întrebarea dacă suntem sau nu suntem parteneri egali.

Eu cred că abuzurile care s-au petrecut în România, mai ales cele legate de aşa numita definire a abuzului în serviciu şi care a făcut 90% din dosarele de corupţie. Ştiţi că aceasta nu este o faptă de corupţie, dar la un moment dat s-a legiferat că este o faptă asimilată corupţiei.

Amplitudinea numărului de dosare făcute pe abuz de serviciu a făcut ca România să deţină nişte recorduri triste şi nedorite. Trebuie acum, la Codurile penale, să abordăm şi această problemă dintr-o perspectivă europeană. Aşa cum este reglementată în alte ţări europene, trebuie să o facem şi noi.

Nu cred că trebuie să slăbim intensitatea combaterii corupţiei, dar într-adevăr trebuie să ne ocupăm de corupţie şi să nu lăsăm ca lupta împotriva corupţiei să devină (…) o luptă de eliminare a adversarilor politici„, a adăugat Tăriceanu.

Citește și: Tudorel Toader, despre modificarea Codurilor penale prin OUG

Întrebat ce se va întâmpla cu documentul elaborat de Tudorel Toader şi unde va fi trimis exact, Tăriceanu a răspuns:

Poate (n.r. – Tudorel Toader) îi va da numai o tentă, o haină diplomatică. O să discutăm cu domnul ministru Meleşcanu, cred că şi cu Ministerul Afacerilor Europene.

O să fie circulat şi în interior, la ambasade, dar şi în străinătate, o să trebuiască să trimitem la toţi partenerii noştri europeni şi nu numai. Cred că ar trebui şi către Statele Unite – Departamentul de Stat„.

Referindu-se la motivul elaborării documentului, Tăriceanu a spus:

„Dintr-un motiv simplu, pentru că vedem că este o campanie furibundă de dezinformare pe Codurile penale şi trebuie explicat partenerilor noştri exact ceea ce urmărim, ca să nu existe dubii şi să nu lăsăm să planeze eventual îndoieli în legătură cu ceea ce se intenţionează să se facă„.

 

Foto: Hepta.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top