Politic

Moțiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a fost respinsă

Prima moțiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a fost dezbătută și votată de Parlament, miercuri.

Update, ora 15,30:  Moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu a fost respinsă, miercuri, de Parlament, nefiind întrunit numărul de voturi ”pentru” necesare pentru căderea Guvernului.

Conform unor surse parlamentare, s-au înregistrat 161 de voturi ”pentru”, 8 voturi ”împotrivă”, iar 33 au fost anulate. Ulterior, rezultatul votului a fost anunţat şi în plenul reunit.

Pentru căderea Guvernului, erau necesare voturile favorabile a 233 de parlamentari. Votul a fost secret, exprimat prin bile.

Parlamentarii PSD, ALDE şi UDMR s-au abţinut de la vot.

Update, ora 12:50: Declarații Liviu Dragnea, în Parlament: Mărturisesc că m-am așteptat cel puțin la politicienii din PNL la mai multă înțelepciune. Și eu ca și dumneavoastră constatăm că ne-am înșelat. Ați depus o moțiune ipocrită, inutilă, care exprimă nemulțumirea că ați pierdut alegerile. Această moțiune nu este decât o notă de subsol la discursul lui Klaus Iohannis. Nu este prima dată când PSD guvernează în condiții de ostilitate.

Update, ora 12:30: Declarații Sorin Grindeanu, în Parlament: Nu înțeleg cum poți să dormi în Parlament când dezbatem bugetul. Sper că domnul Nicușor Dan și-a făcut temele și știe ce vrea să spună. Dorința arzătoare a domnului Iohannis să pună din nou „guvernul meu”. Eu cred că avem o datorie față de încrederea populară și că trebuie să ne asumăm guvernarea acestei țări. Vă rog să nu mai cădem în această capcană. Sper ca astăzi să tranșăm lucrurile. Primarii și președinții de Consilii Județene să-și respecte promisiunile din fața românilor. Dumneavosară, parlamentarii aleși în decembrie. Aceși oameni au nevoie de bani să implementeze proiectele. Am irosit deja prea mult timp și energie pe alte lcururi. Daomnelor și domnilor ați votat în parlament acets GUvern. Doamnelor și domnilor miniștri suntem astăzi în fața Parlamentului să ne asumăm ce am spus. Avem un program de guvernare votat de majoritatea dintre români. Avem cel mai mare sprijin popular după Revoluție. Până acum, deși timpul a fost scurt, am luat măsuri extremm de bune: am crescut salariul minim, punctul de pensie, am eliminat CAASS. De asemenea, am cumulta bursele. Mai sunt multe alte lucruri pe care am reușit să le implementăm la fel cum mai avem multe altele.

Știre inițială: Se va dezbate şi vota moţiunea de cenzură PNL-USR împotriva Cabinetului Grindeanu. Aceasta a fost provocată de modificările la legile penale promovate de Guvern. Demersul este susţinut de PMP, în timp ce UDMR a anunţat că se va abţine de la vot. Dezbaterea moţiunii de cenzură va începe la ora 12.00, în plenul reunit, unde Sorin Grindeanu va susţine şi un discurs. Votul va avea loc după aproximativ două ore de dezbateri.

Moţiunea a fost iniţiată de PNL, liberalilor alăturându-se şi USR. Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu conţine o serie de critici dure la adresa coaliţiei PSD-ALDE, pe care PNL şi USR o acuză de legalizarea furtului prin adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale şi a proiectului de lege privind graţierea.

”Renunţaţi la legalizarea furtului în România (…) Românii nu vor graţierea şi salvarea politicienilor corupţi. Legiferarea în folos propriu nu este o soluţie pentru România pentru că nu face decât să slăbească statul de drept şi să ne slăbească ca naţiune. Vă somăm să renunţaţi la acţiunile împotriva respectării legii, să renunţaţi la a proteja şi a atenta la viaţa, siguranţa şi viitorul românilor. Nu vă mai ascundeţi în spatele unui vot pe care cetăţenii vi l-au acordat cu bună credinţă şi deschideţi larg ochii pentru a vedea că nu guvernaţi o Românie minoritară a celor corupţi”, se arată în textul moţiunii de cenzură.

Liberalii au anunţat că vor vorbi pentru susţinere şi cu „oameni de bună credinţă, care nu doresc salvarea corupţilor prin legi date în Parlament pentru ei” din UDMR, PSD şi ALDE. UDMR a anunţat însă că nu vor participa la votul moţiunii şi vor rămâne în bănci.

Singurii care s-au alăturat oficial demersului PNL-USR este PMP. „Vreau să se înţeleagă foarte bine că nu suntem în remorca PNL, dar PMP va da semnături pentru moţiunea de cenzură”, a anunţat săptămâna trecută preşedintele PMP, Traian Băsescu.

Moțiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, ce spune premierul

Sorin Grindeanu afirma duminică, într-o emisiune televizată, că moţiunea de cenzură nu are nicio şansă să treacă. „Este o modalitate democratică, noi avem o majoritate în Parlament în acest moment. Eu cred că lucrurile sunt cât se poate de clare pentru că acea moţiune nu va trece”, a afirmat Sorin Grindenau.

El a precizat, luni, că va avea în Parlament şi un discurs prin care se va adresa persoanelor care au contestat măsurile Guvernului din ultima perioadă.

”O să vedeţi mâine în discursul pe care o să-l am la moţiunea de cenzură. E un moment important, deşi substanţa moţiunii până la urmă – ordonanţa în sine – a fost retrasă şi o să-mi spun punctul de vedere mâine în discursul pe care o să-l am legat de acest subiect şi de ceea ce înseamnă moţiunea de cenzură”, a afirmat premierul Sorin Grindeanu, întrebat fiind dacă îşi va cere scuze oamenilor pentru ceea ce s-a întâmplat legat de OUG 13.

Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă este nevoie de 233 de voturi „pentru”. PNL, USR şi PMP au, împreună, 168 de voturi.

Acest articol a fost actualizat la: 2017-02-08T15:51:39+02:00 15:51

Share
Scris de
Mihaela Dorobantu

Acest site foloseste cookies.

Read More