Connect with us
Parlamentarii partidelor de opoziție au criticat proiectul de buget pe 2017, propus de coaliția de guvernământ PSD-ALDE.

Politic

Opoziția critică proiectul de Buget pe 2017. Băsescu: Seamănă cu două trenuri care ciocnesc la 100km/oră

Parlamentarii Opoziției au criticat proiectul de Buget pe 2017 întocmit de coaliția de guvernământ PSD-ALDE. Cel mai vehement a fost senatorul PMP Traian Băsescu.

„Aş caracteriza acest buget ca fiind un buget imprudent, riscant pentru că pleacă de la premise ideale şi idealiste. Vă spune un om care a mai văzut acest film în 2009 când Comisia Naţională de Prognoză dăduse pentru 2009 o creştere de 5,6% şi a fost o creştere negativă de 7,1%. De aceea, nu pot să nu vă spun că am senzaţia, privind la legile care au guvernat întocmirea acestui buget, că avem două trenuri care merg pe aceeaşi linie din direcţii opuse fiecare cu 100 km/oră, iar în regulatorul de circulaţie avem un om de la mişcare care este beat”, a declarat preşedintele PMP Traian Băsescu, în plen.

Preşedintele PMP a mai spus şi că cifrele majore înscrise în sinteza bugetului sunt următoarele sunt umflate.

„Creşterea economică 5,2%, în opinia mea este o creştere imprudent luată în calcul şi ar fi trebuit să se meargă pe o creştere economică de circa 4%, dar nu o consider în că cea mai mare eroare pentru că nu putem contrazice Comisia Naţională de Prognoză. În schimb, mergeţi pe ideea că se vor colecta 31,2% din PIB în condiţiile în care anul trecut s-au colectat 29,6%. Soluţia corectă având în vedere să se introduce şi legea prevenţiei fiscale era să mergem pe o colectare de 30%.Asta arată că s-au umflat cifrele în buget cu circa 10 miliarde”, a susţinut fostul șef de stat.

Citește și: Lista bugetelor ministerelor pentru 2017

„Luaţi mişcăristul, aşa se numeşte la calea ferată sau spuneţi-i impiegatul, beat din regulatorul de circulaţie, pentru că veţi duce ţara într-un nivel de îndatorare pe care nu ni-l mai putem permite”, a mai spus Băsescu.

USR și PNL nu sunt de acord cu proiectul de buget pe 2017

De asemenea, USR și PNL au criticat proiectul de buget 2017 propus de PSD-ALDE.

Deputatul USR Cosette Chichirău a declarat luni, în plenul reunit al Parlamentului, că guvernul Grindeanu nu ia măsurile necesare pentru a pregăti economia țării în cazul unei noi crize financiare.

„Asistăm din nou la o politică fiscală prociclică, de relaxare fiscală pe timp de creștere economică accelerată. România are o creștere economică foarte mare, cea mai mare din Europa. Acum este momentul pentru a face excedent bugetar pentru a ne pregăti pentru următoarea criză economică. Ce facem noi acum este să aruncăm lemne pe foc pe timp de vară, iar când vine iarna nu vom mai avea lemne de pus pe foc.

Deja România a asistat la un derapaj de la obiectivul pe termen mediu în 2016, iar bugetul pe 2017 ne îndepărtează și mai mult de acest obiectiv. Prin derogare de la Legea responsabilității fiscale, aderarea la acest obiectiv a fost anulată pentru 2019. Nu suntem de acord cu această măsură. Aceste măsuri duc la destabilizarea economiei și nu la stabilizarea poziției noastre în lume”, a spus deputatul USR.

Senatorul liberal Florin Cîțu a declarat că PNL nu va vota bugetul pe anul 2017.

„PNL nu votează acest buget al României pe anul 2017, bugetul Dragnea”, a declarat senatorul PNL Florin Cîţu, afirmând că datele care au stat la baza legii bugetului pentru anul 2017 oferite de Comisia Naţională de Prognoză au trezit suspiciuni liberalilor pentru că „se potriveau suspect de perfect cu programul de guvernare al lui Liviu Dragnea publicat în septembrie 2016”.

Senatorul PNL a afirmat că legea bugetuului pentru anul 2017 a trecut „fulgerător” prin comisiile de specialitate al Parlamentului, iar amendamentele aduse legii nu au fost luate în considerare.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top