Connect with us
Orban a spus exact regulile de după 15 mai. Adio, spectacole! Restaurantele rămân închise

Politic

Orban a spus exact regulile de după 15 mai. Adio, spectacole! Restaurantele rămân închise

Premierul Ludovic Orban a vorbit la un post de televiziune despre relaxarea restricțiilor impuse de autorități din cauza epidemiei de coronavirus. Astfel, Orban a precizat că în mod cert anumite restricții vor fi eliminate, dar totul se va face treptat, după o analiză împreună cu Institutul Naţional de Sănătate Publică şi reprezentanţi ai Consiliului de Suport Tehnico-Ştiinţific.

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat, luni, că începând cu 16 mai „este cert” că se vor elimina restricţiile în ceea ce priveşte circulaţia în interiorul localităţilor, însă a precizat că deplasarea între localităţi se va face cu anumite restricţii, ce urmează să fie stabilite.

„Deocamdată este cert că se vor elimina restricțiile în ceea ce privește circulația în interiorul localităților. La ora actuală cetățenii pot să părăsească domiciliul pentru anumite activități: interes personal, achiziționarea bunurilor necesare pentru deplasări la farmacii, pentru a ajuta persoane din familii. Aceste restricții la circulație în localități vor dispărea. Asta este cert.

Citește și: Raed Arafat: Dacă situația se înrăutățește, nu va mai fi 15 mai. 10 măsuri după expirarea stării de urgență

În ceea ce privește alte categorii de restricții eliminate. Noi suntem în momentul de față într-o analiză împreună cu INSP, împreună cu colectivul din cadrul Consiliului de Suport Tehnico-Științific. Facem o analiză a riscului epidemiologic aferent fiecărei restricții pe care urmează să o ridicăm și a măsurilor de protecție a persoanelor în cazul ridicării restricției. În mod clar, această ridicare a restricțiilor se va face gradual. Vom lăsa un timp pentru ridicarea restricțiilor pentru a vedea dacă contextul epidemiologic evoluează într-un fel sau altul. Abia după ce vom consolida niște ridicări de restricții vom ridica și alte restricții”, a declarat Ludovic Orban la Digi24.

Premierul a adăugat că hotelurile şi parcurile ar putea fi redeschise, cu păstrarea unor reguli de distanţare socială, dar că restaurantele şi locurile de joacă vor rămâne cel mai probabil închise.

„Nu cred că se poate renunţa la restricţia legată de spectacole, unde se aduna un număr foarte mare de persoane şi riscul de transmitere a virusului este foarte mare. În general, locurile în care se adună foarte multă lume şi stau o perioadă de timp şi la o distanţă mică se vor relua mai greu. În privinţa parcurilor, riscul epidemiologic este relativ scăzut şi probabil vor face parte dintre măsurile de relaxare. Există o excepţie, şi anume, locurile de joacă pentru copii, unde există un risc epidemiologic mai mare şi este posibil ca şi în cazul în care parcurile se vor deschide, locurile de joacă să rămână în continuare închise. Va rămâne restricţia legată de numărul maxim de persoane care pot să stea sau care se pot deplasa şi care va rămâne la trei persoane. Hotelurile, după părerea mea, pot să funcţioneze. În privinţa restaurantelor, riscul epidemiologic este mare, pentru că e clar că nu poţi să porţi mască. Este foarte greu să asiguri distanţa între comeseni şi izolarea între diferitele mese”, a explicat Orban.

El a precizat că în momentul de faţă se realizează o analiză împreună cu Institutul Naţional de Sănătate Publică şi reprezentanţi ai Consiliului de Suport Tehnico-Ştiinţific privind riscul epidemiologic aferent fiecărei restricţii ce urmează să fie ridicată.

„În mod clar, această ridicare a restricţiilor se va face în etape, gradual, vom lăsa un timp după ridicarea restricţiilor pentru a vedea dacă contextul epidemiologic evoluează într-un fel sau altul. Abia după ce vom consolida nişte ridicări de restricţii vom ridica şi altele”, a mai spus Orban.

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

3 Comments

3 Comments

 1. Trifan Adrian

  2020-04-28T16:21:43+03:00 at 16:21

  Pâna pe 15 atingem mia de morți. După 15, liber la covid-19. În toamnă trecem de 10.000 de morți. Hai la covid !

 2. Nelutu

  2020-04-28T13:53:58+03:00 at 13:53

  Nemernicii astia de liberali continua bataia de joc la adresa romanilor!Este nevoie de o revolta generala si de linsarea celor care si-au permis sa blocheze economic Romania,sa aresteze oamenii in case,sa jefuiasca padurile si sa le exporte,sa livreze sclavi pentru agricultura altor tari in timp ce agricultorii nostri sunt terorizati de autoritati-vezi cazul fermierului Clujean care a fost amendat pentru ca si-a irigat culturile-au emis ilegal ordonante militare,au amendat oamenii cu sume exorbitante,si au instaurat un regim de teroare psihica aromanilor!

 3. Nea Costel drojdier

  2020-04-28T01:18:37+03:00 at 1:18

  deschideti barurile si birturile !! sunteti inconstienti sa le tineti inchise…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Politic

To Top