Alocațiile pentru copii vor fi mărite de la 1 martie 2019, după ce astăzi parlamentul a votat majorarea acestora.
Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani vor primi 150 de lei pe lună, în loc de 85 cât au primit până acum. Copiii sub doi ani vor primi 300 de lei pe lună, în loc de 200.
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a făcut precizări despre salarii și despre alocații. Aceasta a spus că angajații vor beneficia de o creștere a salariului net de circa 4%, prin scăderea contribuţiilor de la 39,25% la 35%, începând de anul viitor. În schimb, pentru alocații, veștile nu sunt așa de bune.
„Angajatorul nu trebuie să pună niciun leu în plus, dacă nu pune niciun leu netul rămâne la fel, asta în condiţiile în care nu am scădea contribuţiile, dar noi scădem contribuţiile de la 39,25% la 35% şi impozitul pe salariu şi o să vedeţi că aveţi o creştere pe net, mică e adevărat, circa 4% dar este o creştere, nu o scădere. Nu înţeleg de unde apare toată această isterie (…) Dvs, angajaţii, sunteţi protejaţi şi vom ieşi cu date concrete când vom veni cu trecerea contribuţiilor ca să explicăm foarte bine şi foarte argumentat oamenilor despre ce este vorba.
Sunt foarte multe firme în România care nu plătesc contribuţiile pentru angajator, vi le reţin din salariu, dar nu le plătesc mai departe. Angajaţii de acolo nu beneficiază de asistenţă medicală, nu beneficiază de aceşti ani la pensie, pentru că neplătindu-se contribuţiile e ca şi cum ai fi muncit la negru, deci nu iei pensie pe anii respectivi. Toate acestea le-am făcut ca să protejam angajatul”, a spus Lia Olguța Vasilescu la Antena 3.
Vasilescu a adăugat că transferul contribuţiilor de la angajator la angajat va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, odată cu modificarea Codului fiscal.
Întrebată cât va câştiga statul după acest transfer şi dacă angajatul va fi disciplinat să plătească contribuţiile, ministrul Muncii a precizat că tot angajatorul le va vira însă ca şi contribuţii ale angajatului.
„Le opreşte tot angajatorul (contribuţiile n.r.) şi tot el le virează mai departe statului ca şi contribuţii ale dumneavoastră. E ca si cum v-ar lua bani din geantă, dacă nu le pune de data aceasta. Când erau ale lui, pe firmă, îşi mai permiteau să facă aşa ceva. Chiar foarte multe firme, mai ales din momentul în care s-a scos stopajul la sursă, pentru că înainte era infracţiune dacă nu virai către stat contribuţiile angajatorului, acum nemaifiind infracţiune…
Câştigul statului din acest transfer: se măreşte fondul de pensii şi fondul asigurărilor de sănătate, automat colectezi mai mult. Vrem să avem un deficit mai mic la fondul de pensii, cu atât mai mult că vor creşte şi pensiile, chiar dacă va exista în continuare un deficit. Din păcate aceasta este România: avem un angajat care susţine un pensionar şi până nu vom ajunge să avem doi angajaţi care să susţină un pensionar va fi în continuare un deficit la fondul de pensii”, a explicat Olguţa Vasilescu.
Comisia pentru muncă din Camera Deputaților a respuns propunerea legislativă inițiată de PNL privind majorarea la 200 lei a alocației de stat pentru copii.
„S-a respins proiectul, pentru că noi avem altceva în programul de guvernare, și o să vedeți ce pregătim. Vedeți programul de guvernare. Sunt mai multe lucruri pe care trebuie să le aibă un copil, le vedeți în programul de guvernare, comunicăm în momentul în care avem proiectul gata. Sigur că nu este suficientă alocația, de aceea am pregătit în programul de guvernare alte lucruri”, a spus Vasilescu, întrebată, la Palatul Parlamentului, în legătură cu respingerea proiectului PNL.
Acest site foloseste cookies.
Read More