Politic

PNL anunță o moțiune de cenzură contra Guvernului Dăncilă. Cum răspunde PSD

PNL caută din nou să răstoarne guvernul PSD prin moțiune de cenzură. Liberalii vor purta negocieri cu ceilalți parlamentari din Opoziție pentru a susține moțiunea prin care să dea jos Guvernul Dăncilă.

Președinele liberalilor, Ludovic Orban, a anunțat că va declanșa o moțiune de cenzură contra cabinetului PSD, după scandalul privind posibila suspendare a contribuțiilor la pilonul II de pensii.

Citește și: Ministrul de Finanțe, despre pilonul I și II de pensii: „Se face o analiză, este prematur să discutăm fel de fel de scenarii”

Citește și: Viorica Dăncilă: „Pilonul II de pensii nu se desființează, dar ar putea suferi modificări”

„Considerăm că este vital ca această moţiune să treacă de Parlamentul României şi ne exprimăm speranţa că în Parlament mai există oameni de bună credinţă şi lucizi care să înţeleagă că acest Guvern este toxic, ne face de râs în plan internaţional, dar în primul rând subminează bunăstarea cetăţenilor României, lucru care nu poate fi acceptat.

În plus, demontează toate instituţiile statului român şi încearcă să le controleze politic, folosesc în interacţiunea cu cetăţeni simpli sau cu membri ai Opoziţiei instituţii ale statului român, ceea ce este de netolerat. Aşadar, până la sfârşitul acestei sesiuni sperăm ca Guvernul Dragnea-Dăncilă să cadă”, a afirmat liderul deputaţilor PNL, la Parlament.

Ce spun celelalte voci din Opoziție despre moțiunea de cenzură

Fostul preşedinte Traian Băsescu a anunţat că Partidul Mişcarea Populară (PMP) va vota pentru moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă, fără să fie nevoie ca cineva să negocieze cu formaţiunea sa, dar nu crede că acţiunea va avea succes.

„O votăm şi dacă nu are şanse de reuşită, că doar nu o să votăm cu Dăncilă. Marea problemă e să nu ne facem de râs, să luăm bătaie. Sunt cam 80 de voturi diferenţă în favoarea puterii, mai au minorităţile şi UDMR”, a declarat Băsescu.

Liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat marţi că parlamentarii formaţiunii pe care o reprezintă vor vota o eventuală moţiune împotriva Guvernului doar dacă şi o parte a membrilor PSD o susţin.

„Oricum există o înţelegere între domnul Dragnea şi UDMR, deci din punct de vedere al cifrelor nu are cum să treacă. Singura variantă în care vom susţine o moţiune este aceea în care şi o parte din PSD o susţine şi dacă avem angajament al preşedintelui Iohannis că va nominaliza o persoană competentă, inteligentă, educată, şi un guvern competent care să fie sprijinit de PSD-ALDE. Altfel, să o schimbăm pe doamna Dăncilă cu domnul Orban? Nu. Nu voi vota niciodată acest lucru”, a precizat Ponta, într-o conferinţă de presă la Satu Mare.

El a arătat că Pro România a reuşit să adune numărul de parlamentari pentru a avea un grup în Parlament.

„Am vrut să avem numărul necesar pentru grup şi avem numărul necesar, 11. În al doilea rând, mi-aş dori cel mai mult ca cei din PSD să rămână în PSD şi de acolo să facă o mişcare, că altfel degeaba vin la mine încă patru, cinci, şapte, nouă, că nu putem să aducem acel guvern competent de care avem nevoie până la anul.

Mi-aş dori să aibă curajul necesar ca în cadrul PSD să spună ceea ce oricum gândesc toţi, şi anume că se fac de râs cu nivelul intelectual şi educaţional al celor actuali, şi că vor ca PSD să rămână la guvernare, ceea ce mi se pare absolut în regulă, dar totuşi cu o echipă la nivelul echipei lui Năstase sau a lui Ponta”, a mai spus fostul premier.

PSD se întărește cu membri din PMP

În contextul în care unii parlamentari ai PSD au trecut sau au de gând să treacă la Pro România, partidul lui Victor Ponta, social-democrații lui Liviu Dragnea caută să își mențină majoritatea.

Astfel, trei parlamentari ai PMP, partidul lui Traian Băsescu, au trecut în rândul social-democraților. Este vorba despre deputatul Valeriu Steriu (fost lider UNPR) și senatorii  Ion Ganea și Talpoș Ioan-Iustin.

Plecarea celor doi senatori din grupul Mișcării Populare lasă formațiunea politică într-o situație inedită.

Grupul PMP de la Senat va fi desființat din cauza faptului că nu mai are suficienți membri. Pentru ca o formațiune să aibă un grup în Senat, aceasta are nevoie de șapte parlamentari. Plecările celor doi lasă PMP doar în șase oameni.

Acest articol a fost actualizat la: 29 mai 2018 14:29

Share
Scris de
Catalin Nae