De la 15 mai, starea de urgență a fost înlocuită cu starea de alertă. Aceasta a fost valabilă 30 de zile, iar azi, 16 iunie, va fi adoptată din nou de Guvern. Aceasta va merge, apoi, spre promulgare în Parlament. Gurvernul se reunește azi, 16 iunie, de la 12:30, pentru a decide prelungirea stării de alertă, respectiv pe ce perioadă mai pot fi menţinute măsurile speciale. PSD nu susține această hotărâre și ar vrea ca starea de urgență să fie prelungită pe o perioadă de doar 15 zile.
Premierul Ludovic Orban a precizat că prelungirea stării de alertă nu este o decizie politică, ci una adoptată pe baza unor analize clare ale autorităților, alături de specialiști, epidemiologi. Astfel, starea de alertă ar urma să fie prelungită în următoarele 30 de zile, timp în care vor fi păstrate măsurile stabilite anterior. De asemenea, la 15 iunie a avut loc o altă etapă de relaxare, însă se va ține cont de anumite măsuri de prevenire a infectării cu noul coronavirus.
„Decizia de prelungire a stării de alertă, repet, nu este o decizie politică, este o decizie care este fundamentată de evaluări, de analize care sunt făcute de specialişti, de epidemiologi şi care consideră indispensabilă prelungirea pentru 30 de zile a stării de alertă, pentru că starea de alertă îţi dă toate acele instrumente de care ai nevoie ca să poţi să aplici regulile.”, a afirmat Orban.
Partidul Social Democrat nu susține această hotărâre și cere ca starea de alertă să fie prelungită doar pentru următoarele 15 zile. Orban a precizat că, în cazul în care PSD, majoritar în Parlament, votează împotriva prelungirii stării de alertă, aceasta nu va mai exista. Totuși, Executivul nu concepe prelungirea doar pentru 15 zile, având în vedere că situația este, în continuare, dificilă, iar virusul este prezent printre oameni. De asemenea, Orban a precizat că este dificil să se păstreze distanțarea socială sau alte măsuri în cadrul unor adunări mari de persoane, unde persoanele iau contact pentru mult timp, ceea ce face necesară prelungirea.
Marcel Ciolacu a precizat că PSD își dorește o „stare de tranziție spre normalitate”, o revenire cât mai rapidă la viața de dinaintea pandemiei. De altfel, se cere deschiderea bisericilor, cu desfășurarea slujbelor interioare, a teatrelor, precum și a spitalelor pentru bolnavii cronici.