Connect with us

Politic

Premierul Marii Britanii, anunț îngrijorător după moartea fostului spion rus: „Mai mult de 130 de persoane ar fi putut…”

Premierul britanic Theresa May a făcut luni câteva declarații de-a dreptul îngrijorătoare. Aceasta a declarat că mai mult de 130 de persoane ar fi putut fi expuse agentului neurotoxic de tip militar folosit pentru otrăvirea fostului spion Serghei Skripal şi a fiicei sale în oraşul Salisbury, la începutul acestei luni.

„Apreciem că mai mult de 130 de persoane din Salisbury ar fi putut fi expuse la agentul neurotoxic”, a arătat May, într-o declaraţie în parlament.

Ea a adăugat că Marea Britanie a obţinut informaţii care indicau că Rusia, în ultimul deceniu, a examinat modalităţi de răspândire a agenţilor neurotoxici, probabil pentru asasinate.

Şefa guvernului de la Londra a mai relevat că Rusia a acoperit folosirea armelor chimice în Siria de regimul lui Bashar al-Assad.

Moscova a negat că a fost în spatele atacului din 4 martie, în localitatea Salisbury, din sudul Angliei, asupra lui Serghei Skripal şi a fiicei sale.

ȘTIRI PE ACEEAȘI TEMĂ: Un diplomat din Ambasada Rusiei la București, obligat să părăsească România! Ce acuzații i se aduc

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a notificat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata. De asemenea, acesta va fi obligat să părăsească teritoriul României, informează un comunicat al ministerului, transmis, luni.

Reacţia vine ca urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie, iar „MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o ameninţare la adresa securităţii colective şi a dreptului internaţional”, arată sursa citată.

Conform concluziilor, Consiliul European „este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federaţia Rusă să fie responsabilă de atac şi cu faptul că nu există altă explicaţie plauzibilă”.

„Precizăm că, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispoziţiilor Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi că este obligat să părăsească teritoriul României”, subliniază MAE pentru Agerpres.

Moscova a negat că ar avea vreo implicare în otrăvirea, la data de 4 martie, a fostului dublu spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, în primul atac cunoscut cu un agent neurotoxic în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Marea Britanie a expulzat 23 de cetăţeni ruşi în urma acestui scandal, iar Moscova a reacţionat imediat expulzând un număr similar de britanici.

CITEȘTE ȘI: Prima reacție a Rusiei, după acuzațiile legate de otrăvirea fostului spion rus în Marea Britanie
Ministrul de externe britanic, acuzații grave la adresa Rusiei. Însuși Putin ar fi dat ordinul să fie otrăvit spionul rus

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top