Connect with us
Preşedintele Iohannis a promulgat, modificarea legii promulgat legea care modifică modul de alegere a judecătorilor.

Politic

Președintele Iohannis a promulgat legea care modifică modul de alegere a judecătorilor

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri  modificarea legii  privind funcţionarea Curţii Constituţionale, care prevede că judecătorii acestei instanţe sunt numiţi cu „votul majorităţii membrilor prezenţi”.

„Fiecare Cameră a Parlamentului numeşte, la propunerea Biroului permanent şi pe baza recomandării Comisiei juridice, în calitate de judecător, persoana care a întrunit votul majorităţii membrilor prezenţi”, prevede modificarea propusă de deputatul PSD Eugen Nicolicea.

Prin legea actuală, judecătorii constituţionali erau numiţi „cu votul majorităţii membrilor” unei Camere.

Legea a fost adoptată pe 14 februarie de Senat, în calitate de for decizional, şi a trecut tacit de Camera Deputaţilor în 28 iunie 2016.

Curtea Constituţională se compune din nouă judecători numiţi pentru un mandat de nouă ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedinte.

TE-AR PUTEA INTERESA ȘI: Președintele Iohannis a cerut reexaminarea legii referendumului

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut miercuri Parlamentului reexaminarea Legii  privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

„În opinia noastră, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului cuprinde dispoziţii ce se impun a fi reanalizate de către Parlament”, se arată în cererea adresată de şeful statului preşedintelui Senatului.

TE-AR PUTEA INTERESA ȘI: Șerban Nicolae, despre Președintele Klaus Iohannis: „Devine complice momentul în care nu dispune desecretizarea acelor protocoale SRI”

Liderul grupului PSD din Senat, Şerban Nicolae, consideră că preşedintele Klaus Iohannis „devine complice” deoarece nu dispune desecretizarea unor protocoale care ar dovedi o eventuală implicare a Serviciului Român de Informaţii în viaţa politică și crede că nu există motive pentru menținere acestei confidențialități.

„Normal nu este, în general, ca şeful SRI să se implice în toate aceste chestiuni. În ceea ce îl priveşte pe Liviu Dragnea, categoric era o anumită spaimă a unei părţi oculte din societatea românească, cel puţin oculte.

Dacă vă aduceţi aminte, el a fost în situaţia să se retragă după trei săptămâni, în anul 2009, după ce a ajuns ministru de Interne, succedându-i Gabriel Oprea, fără vreo explicaţie publică foarte lămuritoare, dar în mod cert cu o intervenţie din afară şi neconstituţională. (…)

În ceea ce îl priveşte pe Liviu Dragnea, bănuiala era că ar fi fost ameninţat din partea lui Traian Băsescu sau din anturajul lui Traian Băsescu.

Este din ce în ce mai vizibil şi mai clar că, în România, SRI, prin structurile sale de vârf, de conducere, s-a implicat direct, nu ştiu câţi spioni au prins, nu ştiu câte atentate la siguranţa naţională au dejucat cei din conducerea SRI,

Dar ştiu sigur sau, mă rog, avem acum dovezi că cel puţin în justiţie şi în politică s-au implicat la vârf, cu consecinţe foarte – foarte grave.

Din punctul meu de vedere, preşedintele României devine complice în momentul în care nu dispune desecretizarea acelor protocoale secrete, bazate pe hotărâre a CSAT. Nu este niciun fel de motiv pentru a menţine confidenţialitatea acestor chestiuni”, a spus Şerban Nicolae, miercuri, la Senat.

Liviu Dragnea, dezvăluiri despre Victor Ponta

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi seara, la Antena 3, că fostul liderul al partidului, Victor Ponta, ar fi stabilit lista membrilor guvernului său împreună cu directorul Serviciului Român de Informaţii de la acea vreme George Maior. Într-o postare pe Facebook, Ponta a negat aceste acuzaţii.

CITEȘTE ȘI: Klaus Iohannis, întâlnire cu miniștrii apărării ai celor nouă state din Flancul Estic: „România rămâne un aliat credibil”

Președintele Iohannis a eliberat din funcție mai mulți procurori generali

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Politic

To Top