Președintele Iohannis a promulgat Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară

16.01.2017
Președintele Iohannis a promulgat Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară

Klaus Iohannis a promulgat luni Legea de abilitare a Guvernului să emită ordonanțe simple pe perioada vacanței parlamentare. Decizia vine după ce legea a fost declarată constituțională.

Judecătorii CCR au decis, joi, cu unanimitate de voturi, că legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară este constituţională, preşedintele Curţii, Valer Dorneanu, argumentând că obiecţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, deoarece nu se încalcă principiul separaţiei puterilor, iar din cuprinsul legii nu rezultă că Executivul ar intenţiona să dea ordonanţe în domeniul legilor organice.

Opoziţia susţinea că actul normativ permite Executivului să se substituie Legislativului şi că, totodată, legea ar permite Cabinetului Grindeanu să modifice legi organice prin ordonanţe simple, ceea ce este contrar Constituţiei.

Citește și: Legea pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţă, aprobată

Parlamentul a adoptat, în urmă cu o săptămână, în procedură de urgenţă, proiectul de lege care prevede abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în timpul vacanţei parlamentare, cu 150 de voturi “pentru” şi 83 de voturi “împotrivă” în Camera Deputaţilor şi cu 76 de voturi ”pentru” şi 35 de voturi ”împotrivă” în Senat, scrie news.ro.

Preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea, respectiv Călin Popescu-Tăriceanu, au convocat Parlamentul în sesiune extraordinară în perioada 9-31 ianuarie, fapt care face inutilă Legea de abilitare.