Politic

Programul de guvernare PNL: salariul mediu net de 1000 de euro, pensii mărite, alocații dublate

Programul de guvernare al Partidului Național Liberal a fost lansat joi, 19 noiembrie 2020 și vine cu promisiuni mari pentru români. Astfel, conform documentului, peste patru ani, salariul mediu net în România va fi de 1000 de euro, pensiile vor fi mai mari cu aproape 50% față de 2019, alocațiile vor fi dublate. Ce mai promit liberalii în programul lor de guvernare.

Programul de guvernare al PNL

Joi, 19 noiembrie, Partidul Național Liberal și-a lansat programul de guvernare pentru următorii patru ani. Documentul conține promisiuni mari din partea liberalilor, care vizează salariații din România, pensionarii, alocațiile copiilor, dar sunt și investiții în infrastructura drumurilor, schimbări în Educație, Justiție și multe altele.

Conform documentului, în 2024 salariul mediu al românilor va fi de 1000 de euro, pensiile vor fi cu 46% mai mari față de 2019, iar alocațiile vor fi dublate. Se are în vedere crearea a peste 560.000 de noi locuri de muncă mai bine plătite în economie.

De asemenea, liberalii promit că până în 2024 vor finaliza aproximativ 1000 de kilometri de autostradă și drumuri expres.

660 Km de autostradă

320 Km din Autostrada A7, Ploiești-Buzău-Focșani-Bacău-Pașcani – 6,09 mld. Lei;
160 Km din Autostrada Transilvania – 4,17 mld. Lei;
43 Km din Autostrada Pitești-Sibiu (secțiunea 1 Sibiu-Boița și secțiunea 5 Curtea de Argeș-Pitești) – 2,32 mld. Lei;
100 Km din Autostrada de Centură a Bucureștiului (Sud și Nord) – 4,93 mld. Lei;
24 Km din Autostrada Sebeș-Turda Lotul 2 – 549.33 mil. Lei;
14 km din Autostrada Lugoj-Deva Lotul 2 – 1,36 mld. Lei.
310 Km Drum expres:
121 Km din Drumul Expres Craiova-Pitești – 3,15 mld. Lei;
13 Km – Drumul Expres Brăila-Galați – 530.312 mil. Lei;
98 km – Drum Expres Buzău-Brăila – 1,80 mld. Lei;
76 Km – Drum Expres Focșani-Brăila – 1,40 mld. Lei.

Conform proiectului mai este vizată amânarea ratelor bancare până la 1 iulie 2021, eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale pe o perioadă de 12 luni, acordarea de garanții de stat pentru credite cu dobândă subvenționată prin IMM Invest și Eximbank – 30 mld. Lei, asigurarea accesului la finanțare și lichidități pentru companii prin IMM Leasing și IMM Factor – 5 mld. Lei.

În programul de guvernare al PNL este stipulată și extinderea votului de corespondență în țară, revenirea la sistemul de alegere al primarilor în două tururi de scrutin și dublarea numărului de primari alocați în prezent să reprezinte diaspora românească.

În ceea ce privește Justiția din România, PNL a notat în programul de guvernare inițierea procesului de revizuire a Constituției pentru implementarea rezultatului Referendumului pentru Justiție din 2019 și a Acordului Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României propus de Președintele României, Klaus Iohannis; Revizuirea legilor justiției în acord cu avizele Comisiei de la Veneția, a Consiliilor Consultative ale Judecătorilor și Procurorilor Europeni, precum și a rapoartelor Comisiei Europene și GRECO;

La capitolul Educație, cele mai importante măsuri vizează reforma carierei didactice – profesioniști în educație prin flexibilizarea formării inițiale, formarea continuă, politici meritocratice de salarizare, stimularea abordărilor transdisciplinare;
Profesionalizarea guvernanței sistemului de educație și a managementului instituțiilor de învățământ;
Digitalizarea procesului educațional și interconectarea bazelor de date;
Conectarea la internet a tuturor unităților de învățământ până la începutul anului școlar 2022-2023;

În ceea ce privește sistemul sanitar din România, măsurile din programul de guvernare al PNL includ: asigurarea managementului financiar, logistic și sanitar al tuturor resurselor existente și organizarea acestora în funcție de evoluția epidemiologică; pregătirea logistică a distribuției vaccinului anti-Sars-Cov2 și implementarea unei strategii eficiente de vaccinare – primul trimestru din 2021.
Modernizarea sistemul medical din România la standarde europene:
Creșterea finanțării publice pentru sănătate până la 6% din PIB;

Share
Scris de
Emanuela Ursu